Videopriča: Šta Obama traži u Hirošimi?

Barack Obama planira u petak posjetiti Hirošimu čime će postati prvi američki predsjednik koji će posjetiti japanski grad na koji je u Drugom svjetskom ratu bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno blizu 120.000 ljudi.

Iako je Obama najavio da će se zalagati za svijet bez atomskih bombi kada stupi na dužnost, saopćio je da se tokom posjete neće izviniti za bačenu atomsku bombu.

Stoga se postavlja pitanje da li je Obama ispunio svoje predizborno obećanje.

Prva upotreba nuklearne bombe na ljudima opustošila je Hirošimu 6. augusta 1945. godine. Tri dana poslije druga bomba bačena je na Nagasaki.

Do kraja te godine 210.000 ljudi umrlo je zbog napada. Mnogi preživjeli su još dugo nakon rata obolijevali od kancerogenih bolesti zbog izloženosti radijaciji.

I antinuklearni pokret u Japanu razočaran je američkim predsjednikom. “Predsjednik zemlje koja je bacila nuklearnu bombu trebao je doći prije”, smatra Hiroshi Shimizu, generalni sekretar organizacije preživjelih iz Hirošime.

Od Obame se mnogo očekivalo nakon što je u Pragu 2009. iznio svoju viziju svijeta bez nuklearnog oružja. “Ali od tada se nije dogodilo ništa”, kaže Shimizu.

Izvor: Al Jazeera