Ankara ponovo upozorava EU

Sporazum o zaustavljanju vala ilegalne migracije iz Turske u Europu zapinje jer EU traži da Turska svoj protuteroristički zakon (AP)

Turska bi mogla prekinuti sve sporazume s Europskom unijom, uključujući carinsku uniju, ako blok nastavi primjenjivati “dvostruke” standarde prema Ankari, upozorila je Ankara u ponedjeljak s obzirom na informacije koje je prenio njemački list da se vize za turske građane neće ukinuti prije 2017. godine. 

Ako Europa ne održi sva obećanja data Turskoj, Ankara bi mogla razmotriti svoje odnose s blokom, rekao je savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.  

Sporazum između Bruxellesa i Ankare o zaustavljanju vala ilegalne migracije iz Turske u Europu zapinje jer EU traži da Turska svoj protuteroristički zakon uskladi s europskim standardima, no Ankara zamjera Bruxellesu što u sporazum unosi nosi uvjete.

“Neka oni samo nastave primjenjivati dvostruke standarde, neka nastave ne držati se obećanja datih turskim građanima, no moraju znati, nastave li tako, Turska će vrlo brzo povući neke vrlo radikalne odluke”, upozorio je savjetnik Yigit Bulut.

‘Europa mora održati obećanja’

“Turska bi mogla izmijeniti svoje odnose s EU, uključujući carinske sporazume i sporazume o readmisiji migranata. Europa mora održati obećanja”, kaže Bulut, prenosi Hina.

Sporazum EU-Turska predviđa vraćanje u Tursku svakog migranta koji u Grčku stigne nakon 20. ožujka, a nije zatražio azil ili mu je takav zahtjev odbačen za svakog Sirijca koji je iz Turske “relociran” u Europu, do najviše 72.000 ljudi. 

Zauzvrat se Europska unija obvezala platiti milijarde eura Ankari. 

Jedna od odredbi sporazuma je i ukidanje viza za turske građane za ulazak u zemlje članice EU, no njemačka vlada ne očekuje da će se to dogoditi prije 2017. jer Ankara tražene uvjete neće ispuniti do kraja godine, piše u ponedjeljak dnevni list Bild pozivajući se na izvore vlade.

Turska vlada tvrdi da je već ispunila kriterije EU za ukidanje viza turskim građanima.

Izvor: Agencije