Yaalon dao ostavku zbog spora s Netanyahuom

Yaalon nekada bio zapovjednik glavnog štaba oružanih snaga Izraela (EPA)

Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon saopćio je jutros da podnosi ostavku, navodeći kao razlog nepovjerenje u premijera Benjamina Netanyahua, pošto je njegovo mjesto ponudio lideru krajnje desnice Avigdoru Libermanu kako bi proširio vladajuću koaliciju, javile su agencije.

“Obavijestio sam jutros premijera da zbog njegovog ponašanja i nedavnog razvoja događaja, a u svjetlu mog nepovjerenja prema njemu, podnosim ostavku u vladi i parlamentu i pravim pauzu u političkom životu”, napisao je Yaalon na svom nalogu na Twitteru, prenosi Reuters.

Yaalon nekada bio zapovjednik glavnog štaba oružanih snaga Izraela.

Buđenje nezadovoljstva

Zamjenik zapovjednika glavnog štaba izraelske vojske Yair Golana napomenuo je početkom mjeseca da bi Dan sjećanja na žrtve holokausta trebao potaći Izraelce na preispitivanje nacionalne savjesti.

On je naveo da u ovom trenutku u Izraelu ima znakova procesa koji su se odvijali u Evropi općenito, a posebno u Njemačkoj prije 70, 80, 90 godina.

Izraelska udruženja za zaštitu ljudskih prava osuđuju “samovoljna smaknuća” u Izraelu.  Udruženja su također osudila ubistvo Palestinca koji je već ležao na tlu, a izraelski vojnik ga je ‘dokrajčio’ i slučaj ranjenog Eritrejca, nad kojim je linč izvela gomila iskaljujući na njemu bijes zbog niza napada nožem koje izvode pojedini Palestinci.

Izvor: Agencije