Prijeti li gašenje moderne Evrope?

Izbori u Austriji se održavaju u nedelju, 22. maja (EPA)

Austrija je na jedan korak od toga da postane prva zemlja Evropske unije u kojoj će predsjednik biti pripadnik krajnje desnice, što je posljedica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i izbjegličkom krizom, piše New York Times.

Austrijanci će u nedjelju izaći na drugi krug predsjedničkih izbora.

U prvom je kandidat antislamske i euroskeptične Slobodarske stranke Norbert Hofer osvojio 35 posto glasova.

Njegov protivkandidat Alexander van der Bellen, nezavisni kandidat s podrškom Zelenih, u drugi je krug ušao sa 21 posto glasova.

New York Times ove izbore vidi više kao odraz stanja u Evropi te, s tom premisom, zaključuje kako bi oni mogli imati dalekosežne posljedice.

List upozorava da nakon austrijskih izbora slijedi glasanje Britanaca o ostanku u EU, a za godinu dana i predsjednički izbori u Francuskoj u kojima bi pobjedu, ako je verovati trenutnim anketama, mogla odnijeti Marine Le Pen, koja takođe pripada krajnje desnom političkom spektru. U međuvremenu, nije nemoguće da Donald Trump zasjedne u Bijelu kuću.

O priznanju Kosova

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali on može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je i vrhovni komandant oružanih snaga.

Upitan da li Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU-a, Hofer je kazao da je to jedan uslov koji postavlja, iako na drugoj strani djeluje suprotno takvim zahtjevima, te, i pored neriješenog kiparskog pitanja, želi da ubrza pregovore sa Turskom. 

“Smatram da treba primjenjivati iste aršine”, poručio je on.

“Rane su još svježe, a problemi preveliki, tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući Evropsku uniju i Ujedinjene narode, podstaklo samo negativno raspoloženje“, smatra on.

Hofer je kazao da kao predsednik Austrije želi da posjeti zemlje Balkana i posreduje. 

“Želim da riješim probleme, jer sam uvjeren da je za mir u Evropi veoma važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose”, podvukao je on. 

Upitan za Bosnu i Hercegovinu, Hofer je kazao da je ustanovio da djelovanje Valentina Inzka, visokog predstavnik za tu zemlju, kao međunarodnog predstavnika, nije bilo krunisano velikim uspjesima.

Izvor: Agencije