Obama kritikuje Trumpa: Neznanje nije vrlina

Obama nije imenovao Trumpa ali je jasno stavio do znanja na koga misli (AP)

Američki predsjednik Barack Obama kritikovao je danas kampanju Donalda Trumpa, pretendenta na nominaciju Republikanske stranke u kampanji za predsjednika SAD, osudivši njegov “anti-intelektualizam” i poručivši da “neznanje nije vrlina”, prenosi AFP.

U govoru na ceremoniji dodjele diploma na jednom univerzitetu Obama nije imenovao američkog milijardera ali je jasno stavio do znanja da misli na kandidata čiji je slogan “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Obama je studentima rekao da ne žale za američkim zlatnim dobom iz prohujalih godina napominjući da “dobri stari dani nisu bili baš tako dobri” i podsjećajući na probleme poput rasne diskriminacije, siromaštva i nejednakosti žena.

Zid ne može sačuvati SAD

“Svijet je povezaniji nego ikad i sve se više povezuje a podizanje zidova to neće promijeniti,” rekao je Obama aludirajući po svemu sudeći na Trumpov poziv da se podigne zid duž američko-meksičke granice kako bi se spriječila ilegalna imigracija.

Obama je upozorio da nikakav zid ne može spriječiti izbijanje zaraza poput ebole i zike ili da pomogne SAD-u da ostanu konkurentan u vrijeme globalizacije.

Američki predsjednik je također osudio političare koji se hvale kako govore direktno ali odbaciju političku korektnost.

“U politici kao i u životu neznanje nije vrlina. Nije lijepo kada ne znate šta pričate,” rekao je on.

Izvor: Agencije