Njemački zastupnik pročitao pjesmu o Erdoganu

Detlef Seif je rekao je da je njegov cilj bio da pokaže kako je pjesma 'odvratna' (Screenshot)

Zastupnici u njemačkom Bundestagu bili su šokirani kada je jedan parlamentarac za govornicom pročitao spornu pjesmu o Recepu Tayyipu Erdoganu, koja je izazvala diplomatski spor i tužbu turskog predsjednika protiv autora pjesme.

Detlef Seif, član Kršćansko-demokratske unije, stranke njemačke kancelarke Anegele Merkel, rekao je da je njegov cilj bio da pokaže kako je pjesma “odvratna”, a cijeli njegov govor prenosila je državna televizija.

Kada je počeo recitirati, u Parlamentu se čulo komešanje i komentari “nevjerovatno”, prenose agencije.

Seif je kazao da je želio demonstrirati kako je pjesma grozna, tvrdeći da je bio zgrožen kada je prvi put čuo.

“Nisam želio ovo uraditi, ali sam je pročitao vama kako biste znali o čemu se, zapravo, govori. Čast jedne osobe je ovdje očito povrijeđena”, rekao je, prenose njemački mediji.

Renate Kunast, zastupnica iz Stranke zelenih, kazala je da bila “veoma posramljena” te da se pitala šta se dešava sa Seifom da djeluje na ovaj način.

Tužba protiv komičara

Christian Flisek iz Socijaldemokratske partije Njemačke rekao je da je Seif “mogao sačuvati recitiranje za sebe”.

Predsjednik Parlamenta Edelgard Bulmahn istakao je da bi se političari, kada drže govore, trebali sjetiti da su u njemačkom Parlamentu i da “čak kada se nešto citira, to se ne smije zaboraviti”, pišu mediji.

Seif, kao zastupnik, ima imunitet od gonjenja ukoliko bi Erdogan odlučio pokrenuti pravnu bitku protiv njega.

Međutim, autor pjesme Jan Boehmermann reagirao je na ovo, budući da je mogućnost pokretanja procesa protiv njega odobrila Merkel, nakon što je Erdogan najavio da će ga tužiti.

“Zahtijevam da se ukine imunitet za zastupnika Detlefa Seifa za gonjenje prema paragrafu 103 Krivičnog zakona”, napisao je na Twitteru.

Boehmermann, nekadašnji voditelj njemačke televizije ZDF, prije nekoliko sedmica pročitao je pjesmu u kojoj se šali na račun turskog predsjednika.

Predsjednik Turske podigao je tužbu protiv njega, nakon što je takav proces dozvolila Merkel, jer se, po njemačkom zakonu, osoba može tužiti zbog uvrede šefa strane države.

Merkel je, međutim, najavila da se zalaže za slobodu govora i da će uskoro mijenjati ovakav zakon.

Izvor: Agencije