Khan: Nisam impresioniran Trumpovom izjavom

Trumpov prijedlog osuđen kao kontraproduktivan i protivan američkim vrijednostima (AP)

Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadiq Khan izjavio je danas da nije impresioniran izjavom pretendenta na republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata u SAD-u Donalda Trumpa, koji je rekao da bi izuzeo Khana iz privremene zabrane ulaska muslimanima u Sjedinjene Američke Države, koju predlaže.

Upitan kako bi se politika zabrane ulaska muslimanima odrazila na prvog londonskog gradonačelnika muslimana, Trump je za New York Times rekao da će “uvijek biti izuzetaka”.

Khan je, međutim, danas kazao da nije impresioniran tom izjavom, prenosi AP.

“Nije riječ samo o meni, već i o mojim prijateljima, porodici i svakom ko dolazi iz backgrounda kao što je moj, bilo gdje u svijetu”, komentirao je Khan.

Kako je istakao, “nepoznavanje islama koje pokazuje Donald Trump moglo bi obje zemlje učiniti manje sigurnima” otuđivanjem muslimana.

Khan, sin pakistanskog vozača autobusa i krojačice, u subotu je inauguriran za gradonačelnika Londona.

Izrazivši zadovoljstvo zbog izbora Khana, Trump je rekao: “Lider postajete pružajući primjer, uvijek je tako. Ako (Khan) bude dobro obavljao svoj posao… to će biti sjajno”.

Trumpove ideje

Trump je iznio ideju o zabrani ulaska muslimanima u SAD nakon pogubnih napada u Parizu i Californiji prošle godine, podsjeća AP.

Muslimanske i grupe za zaštitu ljudskih prava, Trumpovi demokratski rivali i mnogi njegovi protivnici u redovima republikanaca osudili su njegov tadašnji prijedlog kao kontraproduktivan i protivan američkim vrijednostima.

Sadiq Khan (45), kandidat Laburističke partije, porazio je konzervativnog protivnika s rekordnom razlikom u glasovima.

Khan je, govoreći o taktici konzervativaca, rekao za britanski Observer da “oni koriste strah u pokušaju da okrenu razne etničke i vjerske grupe jedne protiv drugih, kao po scenariju Donalda Trumpa”.

U intervjuu magazinu Time Khan je izrazio želju da ode u SAD i vidi zanimljive programe koje provode gradonačelnici New Yorka i Chicaga, ali je istakao da će u posjetu morati otići prije januara, za slučaj da Trump pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra.

“Ako Donald Trump postane predsjednik, bit ću spriječen da odem tamo zbog moje vjere, što znači da ne mogu s američkim gradonačelnicima razmijeniti ideje”, zaključio je novi gradonačelnik Londona.

Izvor: Agencije