Prodi: Sve države bivše SFRJ i Albanija u EU

Prodi: Članice EU-a su kad im je išlo dobro preuzele neke nadležnosti Brisela (Reuters)

Europa nade postala je Europa straha, izjavio je bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi u razgovoru za Slovensku televiziju.

On je to kazao prisjećajući se velikog proširenja Europske unije prije 12 godina, kad je u noći na 1. svibnja sa slovenskim vodstvom obilježio ulazak Slovenije na graničnom prijelazu Gorizia/Nova Gorica.

“Iako je pljuštalo kao iz kabla, pa sam imao mokra leđa, to je bio dan prepun emocija i Europa je tada bila Europa nade”, rekao je Prodi, ocijenivši da je Unija od tada nazadovala i postala “Europa straha i nesigurnosti”, zbog migracijske krize i terorizma, a prije toga i ekonomske krize.

EK je vrlo slaba institucija

Prodi je ocijenio da je do nazadovanja došlo i zato što su države članice u vrijeme kad im je išlo dobro, odnosno “baš zbog toga”, zanemarile zajedničke interese i opet preuzele neke nadležnosti Brisela u svoje ruke, zbog čega je EK danas “vrlo slaba” institucija, prenosi Hina.

Na pitanje kako će se odvijati proces proširenja EU-a, on je rekao kako ga treba nastaviti i da članice trebaju postati “sve države bivše Jugoslavije i Albanija”, dok je prema članstvu Turske bio oprezan.

“Turska je postala velika regionalna sila, ali ne mogu zamisliti da će ona voditi pregovore s nekim tko će kao ministar vanjskih poslova Europe predstavljati cijelu Europu”, naveo je Prodi.

Izvor: Agencije