Video: Srušila se zgrada u srcu Istanbula

YouTube/Ihlas Haber Ajansi

Petokatna zgrada se danas srušila u nekoliko trenutaka u srcu turske metropole Istanbula, javljaju lokalni mediji i dodaju kako su veoma preplašeni prolaznici bježali u zaklon, javlja agencija AFP.

Videosnimak pokazuje kako ljudi stoje, spremni sa mobilnim telefonima da snimaju kada se zgrada blizu trga Taksim – popularne lokacije među turistima i kupcima – počela rušiti.

Na snimcima se vidi bijeli kamion koji u velikoj brzini pokušava ići unazad i uspijeva pobjeći tren nakon što se građevina urušila, pogodivši zgrade prekoputa i rastjerala prolaznike.

Novinska agencija Dogan javlja kako je zgrada bila prazna i kako se vjeruje da niko nije zarobljen u ruševinama. U svakom slučaju su raspoređeni timovi za hitnu pomoć i spašavanje.

Strah u Istanbulu

Sličan incident se desio u februaru kada se zgrada od pet spratova srušila nedaleko od ulice Istiklal Caddesi, poznate po kupovinama u srcu turskog najvećeg grada, podsjeća AFP.

Stanovnici Istanbula i dalje su veoma oprezni i u strahu nakon što je 19. marta bombaš samoubica ubio četiri osobe, a mnoge ranio u napadu u Istiklalu.

Jaki zemljotres 1999. godine je pogodio sjeverozapadnu tursku regiju Izmit. Tada je poginulo više od 17.000 osoba, a pojavile su se i mnoge slabosti u građevinama koje su posljedica korištenja cementa loše kvalitete i manjka kontrole kvalitete građevina.

Izvor: Agencije