Kambodža: Zbog siromaštva šalju djecu u sirotišta

Gotovo 12.000 djece u Kambodži živi u centrima za djecu bez roditeljskog staranja. Međutim, prema nedavnoj studiji, više od 70 posto njih ima barem jednog živog roditelja. Kambodžanska vlada i Ujedinjeni narodi nastoje tu djecu vratiti njihovim obiteljima.

Noć prije testa u školi, Chheoth Samluke marljivo uči. Kaže kako je za njega školovanje privilegija. U školu je pošao s 12 godina, nakon što je primljen u sirotište u Siem Reapu. No, kao mnoga djeca u tom sirotištu, Samluke nije siroče.

“Roditelji su me poslali u ovaj centar prije sedam godina, jer su jedva sastavljali kraj s krajem. Nisu me mogli poslati u školu, jer nismo imali ni za hranu”, priča Samluke.

Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje da gotovo 12.000 djece živi u sirotištima u Kambodži, ali da svako četvrto dijete ima roditelje. Zabrinuti zbog slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja u nekim domovima, vlada i UN sada tu djecu nastoje vratiti u njihove obitelji.

“U nekim od tih institucija ne postoji odgovarajući nadzor. Ne poštuju se minimalni standardi zaštite. Bitno je naglasiti da postoje mehanizmi za redovni nadzor nad tim institucijama”, ukazuje Lucia Soleti iz UNICEF-a.

Štite djecu od ulice

Ali, Samlukeovi roditelji kažu da mu je tamo bolje. Govore kako nemaju sredstava da se brinu o njemu, jer zarađuju manje od pet dolara dnevno prodajući balone na ulici.

“Ako bude živio s nama morat će raditi teške poslove. Završit će kao građevinski radnik”, kaže Chan Heat, Samlukeova majka.

Predstavnici Centra za nezbrinutu djecu “Zajedno za Kambodžu” kažu kako Samluke ima priliku za bolju budućnost ako ostane kod njih.

“Prihvaćamo djecu koja su u opasnosti od zlostavljanja i nasilja. Ne slažem se da tu djecu treba vraćati u njihove obitelji”, smatra Ouk Piseth, direktor centra.

I UN i centri za nezbrinutu djecu kažu kako dobrobit djece mora biti na prvom mjestu, ali tko može ponuditi bolju brigu.

“Vlada tek treba odlučiti hoće li djeca koja imaju roditelje morati napustiti sirotišta. Organizacije poput ‘Zajedno za Kambodžu’ se nadaju da do toga neće doći”, javlja Al Jazeerina reporterka Karishma Vyas.

Izvor: Al Jazeera