Erdogan optužio Obamu da mu radi iza leđa

Varack Obama je indirektno pozvao Recepa Tayyipa Erdogana da ne suzbija demokratsku raspravu u Turskoj (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je američkog kolegu Baracka Obamu da je njemu iza leđa kritizirao slobodu tiska u Turskoj i doveo je to u vezu s naporima za “podjelu” Turske, objavili su turski mediji.

Obama je, nakon sastanka s Erdoganom na marginama nuklearnog summita u Washingtonu, izjavio da je zabrinut zbog smanjivanja slobode medija u Turskoj te pozvao turskog predsjednika da ne suzbija demokratsku raspravu u zemlji.

“Ražalostilo me kada sam čuo da je te komentare iznio meni iza leđa. Tijekom sastanka s Obamom o tim se pitanjima nije razgovaralo”, rekao je Erdogan novinarima, a prenio je dnevnik Hurriyet.

Erdogan se u nedjelju vratio u Tursku, nakon petodnevnog puta u Washington.

‘Uvrede nisu sloboda medija’

“Ne možete smatrati uvrede i prijetnje slobodom tiska ili kritikom. Novine koje su me vrijeđale i dalje postoje. Ta vrsta uvreda i prijetnji nije dopuštena na Zapadu. Da je Obama to pitanje [slobode tiska] stavio na dnevni red naših razgovora, ja bih mu to rekao”, istaknuo je Erdogan.

Dodao je da je cilj kritike slobode tiska u Turskoj “podijeliti, slomiti i, kad bi bilo moguće, progutati Tursku”.

Međunarodna zajednica je osudila Tursku zbog toga što je optužila dvojicu novinara za izdaju, jer su objavili snimke na kojima se navodno vidi kako su turski žandari početkom 2014. godine presreli na sirijskoj granici kamione koji pripadaju turskim tajnim službama, s oružjem namijenjenim sirijskim pobunjenicima.

Novinari Can Dundar i Erdem Gul iz lista Cumhuriyet mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor.

Izvor: Agencije