Propalo lansiranje sjevernokorejske rakete

Iz Ministarstva odbrane Južne Koreje kažu da je riječ o projektilu s dometom više od 3.000 kilometara (Reuters)

Sjeverna Koreja je ispalila raketu srednjeg dometa, koja je pala nekoliko sekundi poslije polijetanja, saopćilo je u četvrtak južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Funkcioner Ministarstva je rekao kako se vjeruje da je Sjeverna Koreja u četvrtak u 6:40 sati po lokalnom vremenu lansirala projektil Musudan iz Wonsana, na istočnoj obali, javio je AFP, ne navodeći ime tog funkcionera.

Zvaničnik Ministarstva izjavio je da je riječ o projektilu s dometom više od 3.000 kilometara.

Projektil je “pao nekoliko sekundi poslije lansiranja, tako da je lansiranje bilo neuspješno” rekao je funkcioner AFP-u.

Vjeruje se da je isti tip rakete upotrijebljen u probnom ispaljivanju ranije ovog mjeseca, koje također nije bilo uspješno.

Sankcije zbog nuklearnog programa

U dometu ove rakete teoretski su Južna Koreja, Japan i američka vojna baza Guam.

Južnokorejski i američki zvaničnici navode kako je Sjeverna Koreja 15. aprila lansirala raketu na rođendan osnivača sjeverne države, ali nisu zvanično potvrdili da je riječ o Musudanu.

Takav test bio je još jedna u nizu provokacija upućenih međunarodnoj zajednici, koja je Sjevernoj Koreji uvela sankcije nakon nuklearne probe 6. januara.

Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je objavila da se primakla krajnjem cilju svog nuklearnog programa, izradi interkontinentalne balističke rakete s nuklearnom glavom kojom može gađati američki kontinent.

Izvor: Agencije