Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

Južna Koreja, Japan i SAD su upozorile Sjevernu Koreju da riskira povećanje sankcija i jaču izolaciju ukoliko izvede peti nuklearni test (AP)

Južnokorejska vojska tvrdi da je Sjeverna Koreja u subotu ispalila balističku raketu sa podmornice.

To je prenijela južnokorejska agencija Jonhap koja je prethodno javila da se Seul sprema za još jedan sjevernokorejski nuklearni test, peti po redu.

Kako se navodi, uočena je aktivnost vozila i ljudi na poligonu za nuklearna testiranja.

Jonhap podsjeća da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un 15. marta objavio da će “u kratkom roku” biti izveden test detonacije nuklearne bojeve glave kako bi se dodatno poboljšala sposobnost nuklearnog napada koji bi izveo Pjongjang.

Južna Koreja nije očekivala da će ispaljivanje rakete biti obavljeno prije ponedjeljka.

Moguće sankcije

Ove sedmice, Vincent Brooks, američki general imenovan na čelo američkih snaga u Južnoj Koreji, upozorio je da će Sjeverna Koreja moći izraditi interkontinentalne balističke rakete ukoliko je druge zemlje ne spriječe.

Washington i Seul trenutno razmatraju moguće postavljanje u Južnoj Koreji američkog protivraketnog sistema THAAD.

Pentagon tvrdi da posjeduje rakete za zaštitu od Sjeverne Koreje, ali zvaničnike sve više brine napredak Pjongjanga u nuklearnim i balističkim programima.

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države su u utorak upozorile Sjevernu Koreju da riskira povećanje sankcija i jaču izolaciju ukoliko izvede peti nuklearni test ili neku drugu provokaciju.

Izvor: Agencije