SAD nastavlja pomagati Zaljevu protiv ISIL-a i Irana

Drugi je dan sastanka visokih zvaničnika Vijeća za saradnju zaljevskih država (GCC) i američkog predsjednika Baracka Obame u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Dogovoreno je da SAD nastavi pružati pomoć zaljevskim saveznicima u borbi protiv, kako kažu, „vanjske agresije“ kao i u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Također su se dogovorili o nužnosti rješavanja sukoba u Siriji, Jemenu i Libiji. Međutim, Obama je izjavio kako zaljevske zemlje i dalje izražavaju zabrinutost zbog iranskog uplitanja u njihova unutarnja pitanja.

On je kazao kako postoje „taktičke razlike“ između SAD i zaljevskih država kada je riječ o Iranu, ali je podsjetio i na intenzivnu sigurnosnu saradnju Washingtona sa arapskim saveznicima.

„Zemlje arapskog zaljeva su duboko sarađivale i sarađuju sa nama u borbi protiv terorizma, kao i u sprečavanju finansiranja terorističkih organizacija. One su dio koalicije u borbi protiv ISIL-a koja je postigla zapažene rezultate u Siriji i Iraku“, naveo je američki lider.

„Ako se prisjetimo prošlogodišnjeg sastanka u Kamp Davidu, već su se nazirali počeci sukoba u Jemenu i Libiji. I sada, kada smo se sastali ovdje, zajedničkim naporima sa članicama zaljevskog vijeća, imamo Vladu u Libiji, koja je možda nova i neiskusna, ali ima uvjete da organizira funkcioniranje države. To se ne bi desilo da nije bilo diplomatskih napora zaljevskih zemalja i SAD-a. Sa druge strane, u Jemenu sada imamo prekid vatre koji nam omogućava da gradimo mirovni proces i da olakšamo patnje jemenskog naroda.“

Obama je istakao kako SAD i države zaljeva moraju ostati jedinstveni u naporima da se uništi ISIL.

„Mi smo i dalje ujedinjeni u borbi protiv ISIL“, rekao je Obama na kraju samita sa predstavnicima šest zaljevskih država.

Dodao je kako i dalje postoje kršenja krhkog sporazuma o prekidu vatre u Siriji, kako je neophodno formirati prijelaznu vladu, izglasati novi ustav i udaljiti predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Konkretna pomoć

Osim domaćina Saudijske Arabije, to su još i Kuvajt, Katar, Bahrein, Ujedinjenih Arapski Emirati i Oman, a sve države očekuju jačanje američke vojne pomoći, ali i konkretnu pomoć za borbu protiv destabilizirajućih kibernetičkih napada.

Generalni sekretar GCC-a je rekao da će taj blok i Sjedinjene Američke Države održavati zajedničke pomorske patrole kako bi zaustavile krijumčarenje oružja iz Irana. Američki dužnosnici kažu da se takve patrole već provode i nisu novost, prenosi Hina.

Većina monarhija GCC-a razočarana je Obaminim mandatima, jer smatraju da se udaljio iz regije i dao time više prostora njihovu suparniku u regiji Iranu. 

Obama je rekao da želi uvjeriti Zaljevske zemlje u vrijednost “hladnog mira” s Iranom, koji će smiriti sektaške napetosti i omogućiti svim stranama da se usredotoče na suzbijanje najveće prijetnje svima, grupi Islamska država Irak i Levant.

Obamu u Rijadu prate ministar odbrane Ashton Carter i savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice te direktor CIA-e John Brennan što govori da je u fokusu pitanje sigurnosti.

Ljudska prava

Predsjednik Barack Obama i saudijski kralj Salman razgovarali su na dvosatnom sastanku u srijedu o sukobima na Bliskom istoku, objavila je Bijela kuća i prenijela da je američki predsjednik izrazio zabrinutost stanjem ljudskih prava u naftnoj monarhiji.

“Dvojica čelnika potvrdila su historijsko prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije”, saopćila je Bijela kuća.

Razgovor s 80-godišnjim kraljem Salmanom pokušaj je Bijele kuće da smiri napetosti s dugogodišnjim saveznikom, prenose agencije.

Odluke Obamine administracije – od odbijanja intervencije u Siriji protiv režima Bashara al-Assada do pregovora s Iranom, velikim šiitskim suparnikom – iznervirale su sunitske monarhije, prenosi Hina.

Medije koji su predviđali da će se održati sterilan susret koji će se svesti na službenu fotografiju, Bijela kuća je podsjetila da Washington i Rijad imaju čvrst savez dug više od 70 godina.

“Odnos je uvijek bio složen, ali postoji temelj za saradnju oko zajedničkih interesa, posebno antiterorizma”, tvrdi Ben Rhodes, bliski savjetnik Obame.

Obama je pohvalio humanitarnu pomoć Saudijaca Jemenu, te govorio o potrebi da se pomogne više Iraku koji je pogođen grupom Islamska država Irak i Levant, a o sukobu u Siriji izrazili su potporu političkoj tranziciji, navodi Bijela kuća.

Zajednička saradnja

Prije sastanka s kraljem Salmanom američki predsjednik razgovarao je s prejstolonasljednikom šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom o regionalnim sukobima na Bliskom istoku, izvijestila je Bijela kuća i dodala da su se suglasili o potrebi okončanja sukoba u Jemenu i pružanja međunarodne podrške novoj vladi nacionalnog jedinstva u Libiji.

U saopćenju Bijela kuća nije objavila jesu li razgovarali o zakonu koji je predložio američki Kongres, a koji bi, bude li prihvaćen, smatrao Saudijsku Arabiju odgovornom u nekoj mjeri za napade 11. septembra 2011. koje je počinila Al-Kaida.

Petnaest od 19 otmičara bili su državljani Saudijske Arabije, iako nijedna američka istraga do danas nije izvijestila o dokazima da je saudijska vlada podržavala napade.

Obama je rekao da se protivi tom zakonu, jer bi on izložio SAD tužbama državljana iz drugih zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije