Musliman izbačen iz aviona: Osjećao sam se poniženim

Student koji je izbačen iz aviona u SAD-u, nakon što je drugi putnik čuo kako priča na arapskom jeziku, rekao je da je doživio emocionalni slom zbog poniženja na letu kompanije Southwest Airlines.  

Khairuldeen Makhzoomi (26) iz Iraka izbačen je iz aviona na letu za Los Angeles ranije ovog mjeseca nakon što je sa ujakom telefonski pričao na arapskom jeziku.

Ovaj student koji je došao u SAD kao izbjeglica rekao je da je, nakon što je sjeo na svoje mjesto, nazvao ujaka u Bagdadu, a zatim je primijetio kako druga putnica gleda u njega.

Dodao je da je bio uzbuđen jer je prije toga učestvovao na konferenciji na kojoj je govorio i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, te je htio svoje emocije prenijeti ujaku.

„Pričao sam s njim na arapskom, objašnjavajući mu detalje te konferencije. Odjednom je žena ispred mene počela da me gleda i završio sam razgovor. Ujak mi je rekao da ga nazovem kada sletimo, a ja sam odgovorio ‘inshallah, inshallah (ako Bog da), nazvat ću te'“, prepričao je događaje za Al Jazeeru.

Kazao je da je većina razgovora bila o tome kakva je bila hrana i ko je bio tamo, ali u jednom momentu je rekao da je neko pitao Bana o Islamskoj državi Irak i Levant (ISIL).

Žena koja je sjedila pored njega prijavila ga je osoblju Southwesta i on je ispraćen iz aviona.

Southwest je u ponedjeljak saopćio da su njegovi zaposlenici djelovali po protokolu kada su reagirali na prijavu drugog putnika koji govori arapskim jezikom, koja je shvaćena kao prijetnja.

„Radi se o onome što je putnik govorio, ne o jeziku koji je koristio“, saopćeno je iz aviokompanije.

‘Ne, nemam nož’

Nakon što je Makhzoomi izbačen iz aviona, ispitivali su ga policajci, iskustvo koje je bilo traumatično, rekao je za Al Jazeeru.

„Stavili su mi glavu uz zid, a ruku iza leđa. Pritisnuo je moj prst, dodirivao je moje intimne dijelove pred svima. Pitao me da li imam nož kojim bi ga možda izbo.

U tom momentu, dodaje, počeo je plakati.

„Rekao sam mu – ‘ne, nemam nož’.“

Catherine Wagner iz Američke unije građanaskih sloboda rekla je za Al Jazeeru da kompanija ne može diskriminirati jednog klijenta zbog predsrasuda drugog klijenta.

„Ne možete izbaciti crnca iz restorana ako bijelcu smeta zato što je on tu“, dodaje.

„U ovom slučaju, da Southwest djeluje zbog pritužbe jednog klijenta jer je neko govorio arapski na način koji je njemu bio sumnjiv – veoma je pogrešno i nanosi štetu.“

Ove godine desilo se najmanje šest slučajeva da su muslimani izbačeni sa letova u SAD-u.

U martu je muslimanska porodica izbačena iz aviona United Airlinesa u Chicagu. Prošlog mjeseca, stjuardesa JetBluea tražila je od policije da udalji dvije žene muslimanke nakon što je avion sletio, jer su, kako je rekla, gledale u nju.

„Islamofobija ne služi borbi protiv terorizma“, zaključuje Makhzoomi.

Izvor: Al Jazeera