Davutoglu zaprijetio EU: Moguć raskid sporazuma o izbjeglicama

Brisel i Ankara su se dogovorili da će migrante iz Grčke vraćati u Tursku ako ne podnesu zahtjev za azil ili im on bude odbijen (AP)

Turska više neće morati poštivati sporazum o izbjeglicama s Europskom unijom ukoliko Unija ne održi obećanje i osigura bezvizni režim za Turke do lipnja, upozorio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turska i EU su prošli mjesec postigli sporazum s namjerom da zaustave ilegalnu imigraciju u Europu u zamjenu za financijsku i političku potporu Ankari.

EU se tim sporazumom obvezao prihvatiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske i nagraditi je financijski, osigurati putovanje za Turke bez viza te ubrzati njezine pregovore za članstvo u Uniji.

“Ova su obećanja obostrana. Ako EU ne poduzme neophodne mjere, bilo bi nezamislivo da to učini Turska”, rekao je Davutoglu.

No, on je rekao kako Turska radi na ispunjenju svojih obećanja Uniji te da nema razloga očekivati zaokret u provedbi sporazuma.

“Ne vidim mnogo mogućnosti da EU poduzme mjere da preokrene ovaj proces nakon što smo dospjeli ovako daleko”, rekao je Davutoglu.

I Erdogan upozorio na prekid sporazuma

Bruxelles i Ankara su se dogovorili da će migrante, koji su do 20. ožujka stigli u Grčku, vraćati u Tursku ako ne podnesu zahtjev za azil ili im on bude odbijen.

Prema dogovoru, Turska će preuzeti ilegalne migrante s grčkih otoka, a Unija bi od Turske izravno trebala primati legalne izbjeglice.

No, kad je taj proces krenuo s izvjesnim poteškoćama i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da Turska neće primjenjivati dogovor o izbjeglicama, ukoliko EU ne ispuni dio na koji se obvezala.

“Imamo skoro tri milijuna sirijskih izbjeglica na svom proračunu, ali od Europe još nema ništa od onoga što je obećala. Ako EU ne ispuni svoja obećanja, onda Turska neće provoditi sporazum”, rekao je Erdogan.

Po njemu, “države koje su u ekonomskom pogledu iznad Turske nisu pokazale isti ljudski odnos prema izbjeglicama kao Ankara”.

Sporazum EU i Turske usporio je priljev migranata na grčke otoke, no nije ga zaustavio, jer pokušaji prelazaka Egejskog mora nisu stali.

Izvor: Al Jazeera i agencije