Putin za obnovu dijaloga Palestine i Izralea

Putin je izrazio zadovoljstvo da ima često priliku sa Abbasom razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima (Anadolija)

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji boravi u posjeti Moskvi.

Na početku susreta u moskovskom Kremlju, u dijelu susreta otvorenom za medije, Putin je izrazio zadovoljstvo da ima često priliku sa Abbasom razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

“Abbas ulaže velike napore u procesu obnove palestinsko-izraelskih pregovora. Mi ćemo uvijek podržavati te napore ka uspostavi konstruktivnog dijaloga”, izjavio je Putin.

Goruća regionalna pitanja

Predsjednik Rusije je dodao da će tokom razgovora s Abbasom razmijeniti mišljenja i stavove o brojnim gorućim regionalnim i globalnim pitanjima.

Abbas je istakao da će nastaviti promociju ideje da se višedecenijsko bliskoistočni konflikt riješi na osnovu principa poštivanja granica Palestine i Izraela iz 1967. godine.

Ističući kako su palestinsko-izraelski mirovni pregovori trenutno u zastoju, Abbas je kazao kako će sa Putinom razgovarati i o inicijativi francuskog predsjednika Francoisa Hollandea za održavanje međunarodne konferencije na temu obnove tog dijaloga.

Susret Putin-Abbas nastavljen je bez prisustva predstavnika medija.

Izvor: Agencije