Putin: SAD mora odustati od imperijalizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovao je u tradicionalnoj televizijskoj ”direktnoj liniji” u kojoj je odgovarao na pitanja ruskih građana.

Broj pitanja koja su građani ove godine postavili u programu premašio je milion. Ekonomija, odnosi sa Turskom i rat u Siriji – neka su od pitanja na koja je Putin odgovarao.

“Općenito gledajući, imamo veoma dobre odnose s našim susjedima. Tursku smatramo našim prijateljem, a tursku naciju prijateljskom. S njima ćemo graditi najsrdačnije odnose. Samo imamo problema s nekim turskim političarima, jer njihovo ponašanje ne smatramo korektnim”, rekao je Putin.

Rusko-turski odnosi pogoršali su se otkako je turska avijacija u decembru prošle godine oborila ruski borbeni avion blizu tursko-sirijske granice.

Upitan koja bi spasio kada bi se pred njegovim očima utapali turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan i ukrajinski prozapadni čelnik Petro Porošenko, Putin je bio neuobičajeno diplomatičan.

“Ako neko odluči da će se utopiti, nemoguće ga je spasiti. No, naravno da želimo pomoći i pružiti ruku prijateljstva svima, bilo kojem našem partneru koji tu pomoć želi”, rekao je.

Putin je izjavio da “Sjedinjene Američke Države moraju da odustanu od svojih imperijalističkih ambicija” i da moraju da tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera.

On je rekao da “Washington mora da nauči da poštuje legitimne interese Rusije i sarađuje sa Moskvom kao ravnopravnim partnerom”, prenosi Tanjug.

Zategnuti odnosi

Odnosi Rusije i Amerike su zategnuti zbog ukrajinske krize, neslaganja oko Sirije i mnogim drugim pitanjima, naveo je AP.

Putin je kazao da su, “uprkos napetosti, Moskva i Washington bili u stanju da konstruktivno sarađuju po pitanjima suzbijanja naoružanja, borbe protiv terorizma, Irana i drugim pitanjima”.

Putin smatra da se Ameriku “obraća sa pozicije sile, diktatora sa imperijalističkim ambicijama”” i ističe da SAD treba da računa na to da će Rusija “uvijek biti u stanju da nađe rješenje sa kojim će svi biti zadovoljni”.

Ruski predsjednik uvjeravao je svoje sugrađane da čini sve kako bi ublažio njihove teškoće zbog recesije i rasta cijena, koji su posljedice sukoba Rusije sa Zapadom koji je uveo sankcije, ali je istodobno poručio da neće ukinuti ruske sankcije protiv zapadnih zemalja koje je uveo kao odgovor.

Putin je iskoristio pitanja koja su građani postavljali telefonom da o vanjskoj politici progovori pomirljivim tonom, rekavši da Rusija želi prijateljske odnose s ostatkom svijeta, prenosi Hina.

Puno pitanja ticalo se ekonomije koja je prošle godine pala 3,7 posto, što je rezultat pada cijena nafte u kombinaciji s međunarodnim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

“Razumijem da je teško”, odgovorio je Putin na pitanje o inflaciji koja je 2015. iznosila 12,9 posto. Cijene su skočile zbog embarga na uvoz hrane iz Evropske unije koje je Kremlj uveo kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine.

Rast cijena

“Rast cijena hrane je privremena pojava. Cijene će se stabilizirati”, istaknuo je.

Ruski predsjednik pokušao je umiriti ulagače zabrinute usporavanjem ruske ekonomije, rekavši da ima visoko mišljenje o bivšem ministru finansija Alekseju Kudrinu, koji bi ga trebao savjetovati o ekonomskoj politici.

Kudrina, koji je bio ministar od 2000. do 2011., tržišta hvale kao zagovornika liberalne ekonomske politike i konzervativne porezne politike koje su pomogle da Rusija skupi goleme devizne rezerve pomoću kojih ublažava ekonomski pad.

Putin, koji je razveden, izbjegao je odgovor na pitanje hoće li se ponovno oženiti. Rekao je kako je mislio da ljude zanima predsjednički posao, a ne njegov privatni život.

Osobi koja je postavila pitanje rekao je: “Možda ću jednoga dana moći zadovoljiti vašu znatiželju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije