Historijska odluka za Palestince u Kuvajtu

Odluka kuvajtskih vlasti donesena je 25 godina nakon zabrane zapošljavanja Palestinaca s pasošima arapskih država (Reuters)

Piše: Khalid Al-Hattab

KUVAJT – Došlo je do velikog napretka u slučaju Palestinaca koji posjeduju putne isprave arapskih država i žive u Kuvajtu. Nakon 25 godina od državne odluke da se sa njima prekinu odnosi zbog stava podrške kojeg su palestinske vlasti iskazale intervenciji iračke vojske u Kuvajtu, Palestinci dobijaju dozvolu za pristupanje državnim službama.

Ova odluka se ne odnosi isključivo na palestinske izbjeglice. Kuvajt je djelomično priznao palestinski pasoš i dozvolio izdavanje boravišnih dozvola na godinu dana osobama koje imaju ovaj pasoš, kao i drugim strancima koje borave u ovoj zemlji.

Na osnovu novih odluka, dozvoljeno je sklapanje ugovora sa palestinskim doktorima i farmaceutima koji imaju arapske putne isprave i nastanjeni su u Kuvajtu, pored inženjera koji vrše nadzor projekata u saradnji sa Ministarstvom rada i Ministarstvom energetike i vodoprivrede. Također se dozvoljava i priključivanje obrazovnim kadrovima i administraciji u Ministarstvu obrazovanja, dok se garancije za njihov boravak prenose na državne institucije.

Al Jazeera je dobila primjerak odluke sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Suleimana Al-Fahada, na osnovu koje do daljnjeg ostaje na snazi zabrana dovođenja novih palestinskih državljana iz inostranstva.

Izvor iz Ambasade Palestine u Kuvajtu obavijestio je Al Jazeeru da su nedavno razmatrani mehanizmi dovođenja prosvjetnih radnika sa Zapadne obale i Pojasa Gaze, na osnovu kojih će se dozvoliti dobivanje legalnog boravka i svih prava koja uživaju stanovnici Kuvajta bez bilo kakvih prepreka ili poteškoća.

Izvor je istakao da će ovaj proces započeti sljedeće godine.

Poništavanje prava azila

Prema navodima ovog izvora, Kuvajt je u posljednje vrijeme shvatio problem gotovo stotinu Palestinaca sa putnim ispravama arapskih ili afričkih država. Zbog internih ili političkih problema u državama čije pasoše nose, ovi Palestinci nisu u stanju obnoviti svoje dokumente, poput onih sa sirijskim i iračkim putnim ispravama. Takav problem je inicirao izdavanje palestinskih pasoša bez nacionalnog broja, koji bi bili zamjena za njihove dokumente čiji je rok važenja istekao. Na pasoše bi se prebacile i kuvajtske boravišne dozvole, kako bi imali legalan boravak u državi.

Bivši predsjednik palestinske zajednice u Kuvajtu Darwish Abdul Nabi upozorio je na opasnost ovakvog poteza. Palestinci u Kuvajtu moraju predati svoje različite putne isprave, nakon čega će dobiti pasoše bez brojeva države, dok će se ove isprave tretirati kao zvanične na teritoriji Kuvajta.

To je naročito opasno zbog toga što ovakav potez poništava pravo azila i pravo na povratak, pored toga da ne postoje garancije o mogućnosti ponovne obnove tih pasoša nakon što im istekne rok važenja.

Abdel Nabi je pohvalio napore Kuvajta da vrati palestinsku radnu snagu, koja ima dugu historiju u izgradnji Kuvajta, još od samog osnivanja države, ali i pokušaj da se okonča problem osoba koje imaju afričke putne isprave i pasoše kojima je istekao rok važenja.

Istakao je da će dovođenje Palestinaca sa Zapadne obale i Pojasa Gaze u Kuvajt pomoći u pokretanju palestinske ekonomije i pružanju podrške porodicama koje su u potrebi, kao i da će se na taj način smanjiti procenat nezaposlenosti među omladinom, koji iznosi gotovo 40 posto.

Huda Musa, Palestinka koja živi u Kuvajtu, smatra da u stvarnosti bilo koji korak u pravcu priznavanja privremenog palestinskog pasoša ili dokumenta nema nikakav značaj, pogotovo jer onome ko ga posjeduje ne garantira pravo na povratak u Palestinu, pa čak ni na posjetu.   

U isto vrijeme, palestinski građanin Mohammed Salem ovakav potez vidi kao pozitivan, jer se na taj način oni koji imaju ove putne isprave ili pasoše mogu slobodno kretati po državama Vijeća zaljevske saradnje (GCC).

Tako se  osobama koje imaju palestinski pasoš i rade u različitim profesijama pruža mogućnost ulaska u te države, pored toga što im za ulazak u Jordan i Egipat nije bila potrebna viza. Također im se olakšava i dobijanje viza za posjetu i useljenje u evropske države, pored Kanade, SAD-a i Australije.   

Izvor: Al Jazeera