Prijava protiv komičara za vrijeđanje Erdogana

Turska je uputila službeni zahtjev vlastima Njemačke za pokretanje krivičnog postupka protiv Boehmermanna (EPA)

Državni tužioci u Manzu podnijeli su krivičnu prijavu protiv njemačkog komičara Jana Boehmermanna, koji je recitirao pjesmu uvredljivog sadržaja o predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu u satiričnoj emisiji “Neo Magazin Royale” na nacionalnoj televiziji ZDF, piše Daily Sabah (DS).

Turska je prethodno uputila službeni zahtjev vlastima Njemačke za pokretanje krivičnog postupka protiv Boehmermanna za uvredu protiv predsjednika.

Videosnimak emisije, koji kruži društvenim mrežama i sadrži uvrede i psovke na račun Erdogana, naišao je na ozbiljne kritike medija i javnosti, piše DS.

Video su kritizirali i neki njemački političari i članovi Parlamenta, a njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala ga je “namjerno uvredljivim”.

Protest u Istanbulu

Njemačke vlasti su 6. aprila pokrenule istragu, kako bi ustanovile da li je sporna pjesma u suprotnosti sa zakonom koji zabranjuje vrijeđanje predsjednika neke strane države.

Njemačka državna televizija ZDF uputila je izvinjenje, rekavši da je emisija „prešla liniju i prerasla u klevetu” te je povukla iz programa.

Stotinjak građana Turske u prošli petak se okupilo ispred redakcije ZDF-a u Istanbulu u znak protesta zbog Boehmermannove pjesme.

Izvor: Agencije