Saudijski kralj povezuje Tursku i Egipat

Erdogan je dočekao saudijskog kralja u Ankari (Anadolija)

Posjeta saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda Ankari uoči sastanka Organizacije islamske saradnje (OIC) mogla bi naznačiti novo poglavlje u odnosima Turske i Egipta, uz posredovanje Saudijske Arabije, kažu analitičari.

Zekeriya Kursun, šef Udruženja istraživača Bliskog istoka i Afrike, govorio je za agenciju Anadolija o posjeti saudijskog kralja Turskoj.

Istakavši kako bi posjeta kralja Salmana Turskoj nakon Egipta mogla biti ocijenjena kao mogućnost Saudijske Arabije da posreduje između Ankare i Kaira, Kursun je rekao:„I Turska i Egipat shvataju važnost saradnje dvije države. Mislim da Saudijska Arabija može odigrati ključnu ulogu.“

Profesor Kemal Inat, direktor Instituta za Bliski istok Univerziteta Sakarya, rekao je da Turska ne želi mijenjati glavni kurs svoje politike dok popravlja odnose s Egiptom.

„Mislim da se ti odnosi ne mogu popraviti ako ne bude izmjena u slučaju zatvaranja i izricanja smrtne kazne svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju te ako se Muslimanskoj braći ponovo ne da šansa da se uključe u politiku“, rekao je.

Ozbiljni problemi

Muhittin Ataman, zamjenik glavnog kooordinatora Fondacije za politička, ekonomska i društvena istraživanja, rekao je: „Znamo da postoje ozbiljni problemi između Turske i Egipta. Njih treba ublažiti.“ Dodao je kako saudijski kralj smatra da se odnosi Turske i Egipta mogu poboljšati tokom sastanka OIC-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je dočekao kralja Salmana na aerodromu Esenboga.

Kralj Salman doputovao je u Tursku na Erdoganov poziv. Nakon posjete Ankari, on će 14. i 15. aprila u Istanbulu sudjelovati i u radu 13. Samita OIC-a.

Najavljeno je da će teme razgovora turskih i saudijskih dužnosnika biti regionalne i međunarodne. Turska i Saudijska Arabija su razvile dobre odnose posljednjih nekoliko godina.

No, dvije zemlje nemaju isti odnos s Egiptom – dok Saudijska Arabija gaji dobre odnose s tom zemljom, Turska ih nema.

Kralj Saudijske Arabije objavio je prije nekoliko dana da će preko Crvenog mora biti napravljen most koji će povezati njegovu zemlju s Egiptom.

Kralj Salman je rekao da će taj most potaknuti trgovinu između dvije zemlje.

Izvor: Agencije