Srbija: Ne možemo biti sabirni centar za izbjeglice

Hrvatska je obavijestila Srbiju da Slovenija od ponoći primjenjuje novi režim ulaska u Schengensku zonu (EPA)

Slovenija od ponoći više ne prima izbjeglice bez validnih pasoša i viza, čime će praktično biti zatvorena “balkanska ruta”, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i navelo da će ova zemlja nakon te odluke sve mjere usaglašavati s Evropskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama.

Kako se navodi u saopćenju, Hrvatska je obavijestila MUP Srbije da članica EU-a Slovenija od ponoći počinje primjenjivati novi režim ulaska u Schengensku zonu, kao i da neće primati izbjeglice bez validnih viza i pasoša.

U saopćenju se navodi da se time praktično zatvara “balkanska ruta”.

“Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica EU-a, Srbija ne može da dozvoli da postane sabirni centar za izbeglice, tako da će sve mere usaglašavati sa EU-om i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj”, saopćio je MUP Srbije.

U Grčkoj više od 34.000 izbjeglica

“Balkanske izbjegličke rute više nema, a Slovenija će ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje”, izjavio je nakon završetka samita EU-a o izbjegličkoj krizi slovenski premijer Miro Cerar.

On je istakao da je samit uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbjeglice i ilegalne migrante.

Lideri EU-a postigli su na samitu u Briselu načelni dogovor s Turskom o ublažavanju izbjegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit naredne sedmice, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahtjeva zvanične Ankare.

U Grčkoj se trenutno nalazi 34.183 izbjeglica, saopćila je grčka agencija za koordinaciju upravljanja krizom.

U Idomeniju se trenutno nalazi oko 15.000 izbjeglica, a ostale su drugim grčkim regionima.

Izvor: Agencije