Njemačka firma želi satelitima kontrolirati fabrike

Preko satelita bi se mogla uraditi podešavanja sistema automobila (EightyLeo)

Njemačka kompanija EightyLeo Holding želi da pošalje satelite u svemir koji bi kontrolirali mašine u fabrikama, prenosi Welt.

Projekat je također pokrenut da bi se trgovina i promet u industrijskoj branši mogli kontrolirati iz svemira.

“Želimo u svemiru napraviti mrežu, koja bi se sastojala od stotinu satelita, pomoću koje bi se mašine u fabrikama mogle kontrolirati i posmatrati“, kazao je Matthias Spott, osnivač i direktor kompanije.

Podešavanje sistema automobila

On je istakao da se fabrike mogu efikasno kontrolirati jedino kada podaci mogu brzo kružiti i kada kompanije imaju satelitske snimke njihovih fabrika u cijelom svijetu.

Sateliti bi se također mogli primjenjivati u autoindustriji.

“Putem satelita bi se mogla uraditi podešavanja sistema automobila“, kazao je Spott.  

Za početak bi firma 2018. trebala poslati 150 malih satelita u svemir. Za pravljenje satelita će biti zadužena američka firma Airbus. Ukupna investiciona vrijednost iznosi, za sada, deset miliona eura.

Nijemci su na ideju došli nakon što je američka firma OneWeb prošle godine objavila da će u svemir poslati 900 malih satelita, koji bi trebali uspostaviti svjetsku komunikacijsku mrežu.

Izvor: Agencije


Povezane

Mala budžetska izdvajanja i nedostatak sredstava najčešće su zamjerke naučnika u Srbiji.Situacija je znatno drugačija u jednom novosadskom naučnom centru.Institut Biosens ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO