Zaplijenjene rekordne količine opasne hrane i pića

Zajedničkom akcijom Interpola i Europola, u 57 zemalja svijeta zaplijenjeno je više od 10.000 tona i više od milion litara lažne i opasne hrane i pića.

U pisanom saopćenju Interpola se navodi kako je akcija kodnog naziva “Operacija V” realizirana u periodu od novembra prošle do februara ove godine, prenosi Anadolija.

S ciljem zaštite potrošača, akcija je u saradnji sa lokalnim policijama, carinama i agencijama za kontrolu hrane izvedena u trgovinama, trgovačkim centrima, aerodromima, lukama, industrijskim kompleksima i drugim mjestima u 57 zemalja.

Od zemalja iz regije u “Operaciji V” su učestvovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije.

U saopćenju se navodi da je zaplijenjena hrana i piće predstavljala veliku opasnost po zdravlje potrošača.

Također se navodi da je prekinuto nekoliko lanaca krijumčarenja opasnih prehrambenih roba, uhapšeno više osumnjičenih lica i da operacije i dalje traju.

Majmunsko meso i gusjenice

Tokom pomenute akcije je u Khartoumu, glavnom gradu Sudana, zaplijenjeno je devet tona šećera onečišćenog vještačkim gnojivom, dok je u Italiji zaplijenjeno više od 85 tona maslina zagađenih bakarnim sulfatom koji daje jaču boju maslinama, ali ih čini opasnim po konzumente.

Više od 30 tona nezdravog mesa je zaplijenjeno u Indiji, dok je u Grčkoj zaplijenjeno 7.400 boca pića i zatvorene tri tvornice u kojima su proizvođeni opasni falsifikati pića.

U većem broju slučajeva su na aerodromskim kontrolama otkriveni međunarodni putnici koji su pokušali u zemlju unijeti zabranjene proizvode. Tako su carinici na aerodromu Zaventem u Belgiji otkrili nekoliko kilograma majmunskog mesa, a u Francuskoj su carinici oduzeli i uništili 11 kilograma skakavaca i 20 kilograma gusjenica.

Više od 36.000 litara zaplijenjenog alkoholnog pića u Burundiju i 10.000 litara takvih pića u Velikoj Britaniji su samo neki od rezultata akcije koju u saradnji provode Interpol i Europol.

Ove dvije agencije nisu navele da li su u BiH, Hrvatskoj i Albaniji pronašli opasnu hranu i piće.

Opasna hrana pronađena u Mađarskoj [Izvor: EUROPOLtube]

Izvor: Agencije