Žrtve u eksploziji PKK-ove bombe u Turskoj

Od izbijanja ponovnih sukoba između snaga Vlade i PKK u julu 2015. godine, ubijeno je 300 vojnika i policajaca (Reuters)

U eksploziji, za koju je odgovorna Radnička partija Kurdistana (PKK) u gradu Nusaybin u pokrajini Mardin na jugoistoku Turske, ubijena su dva pripadnika snaga sigurnosti, dok su petorica ranjena, saopćio je danas Generalštab turske vojske.

Od izbijanja ponovnih sukoba između snaga Vlade i PKK u julu 2015. godine, ubijeno je 300 vojnika i policajaca, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodavši kako je broj ubijenih pripadnika kurdskog pokreta deset puta veći, prenose agencije.

Prema procjenama turskog Generalštaba, više od 1.000 kurdskih pobunjenika ubijeno je u antiterorističkim borbama od sredine decembra, dok članovi Narodne demokratske partije (HDP) tvrde kako je u tim sukobima ubijeno i nekoliko stotina civila.

Prilikom eksplozije improvizirane eksplozivne naprave 27. marta, koju su izveli pripadnici organizacije PKK, koju su Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Država proglasile terorističkom, ubijeni su jedan policajac i jedan vojnik, a pet pripadnika snaga sigurnosti je povrijeđeno.

Kako navodi turski Generalštab, ukupno 25 pripadnika kurdskog pokreta je poginulo u subotu u vojnim operacijama u provincijama Mardin, Sirnak i Hakkari na jugoistoku države.

Pobunjenički PKK želi stvoriti kurdsku državu na dijelovima Turske i Iraka. 

Izvor: Agencije