Tajvanski interesi u Južnom kineskom moru

Otok Taiping se nalazi usred arhipelaga Spratly, nedaleko od oblasti gdje kineska Vlada gradi sedam vještačkih otoka, na kojima će biti i avionske piste. Susjedne države, poput Vijetnama i Filipina, zabrinute su da bi ti otoci mogla biti korištena u vojne svrhe.

Tajvanska Vlada više od 50 godina čekala je trenutak u kojem će moći pozvati strane novinare da se uvjere kako njihova država štiti i provodi svoj suverenitet.

Taiping je izuzetno mali otok. Dug je svega kilometar, a jedan veliki dio njegove porvšine čini avionska pista. Tajvan je uložio više od 100 miliona dolara za unapređenje luke i piste.

“Riječ je o prirodnom otoku. Ima sve što je potrebno za život i naseljavanje, u skladu s međunarodnom praksom i pravom”, rekao je Bruce Linghu iz Ministarstva vanjskih poslova Tajvana.

Dakle, riječ je o otoku, ne o hridi. Jedan od ciljeva ove posjete bio je i da se dokaže da se na otoku može živjeti. Na njemu ima gotovo 200 stanovnika.

Uglavnom je riječ o osoblju obalne straže, ali ima i nekoliko naučnika i medicinara. Doktor Ni Yingjui ovdje će provesti osam sedmica.

Potencijlana naftna nalazišta

“Jesam li sam? Ponekad, ali to je uredu. Dva mjeseca je dobar period. Nije ni predugo, ni prekratko”, navodi Ni Yingjui.

Tajvanska Vlada ističe kako ima suverenitet nad otokom i priobaljem u radijusu od 370 kilometara. To je značajno, jer se u ovim vodama možda kriju bogata nalazišta nafte i plina.

“Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more. Polaže pravo i na Tajvan. No, kineski lideri, koji su osjetljivi na pitanje suvereniteta, za sada nisu imali primjedbi na razvoj događaja na ovom otoku”, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Čini se da u ovom slučaju Kina i Tajvan imaju zajednički interes. Tajvan ima takav međunarodni status da ne može imati zastupnika pred Ujedinjenim narodima ili drugim međunarodnim tijelima koja pokušavaju razriješiti spor u Južnom kineskom moru.

Izvor: Al Jazeera