Turska policija pronašla ogromnu bombu PKK-a

Dan nakon terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem su ubijene četiri osobe, a ranjeno 36, na jugoistoku Turske je uveden policijski sat, dok je na granici sa Sirijom pronađena bomba teška 600 kilograma.

Novinarka Senka Hadžović kazala je za Al Jazeeru da je policijski sat  uveden u dijelovima zemlje u kojem živi većinski kurdsko stanovništvo zbog sigurnosnih razloga, jer se danas obilježava Nawroz, perzijska nova godina. Perzijsku novu godinu obilježavaju i Kurdi.

Policija je saopćila da je u mjestu na jugu države na granici sa Sirijom pronašla bombu tešku 600 kilograma, koja je navodno danas trebala biti aktivirana na proslavi.

Prema navodima policije, bombu je trebala aktivirati zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK).

Turska policija je dodala da je u Izmiru uhapšeno 19 osoba, a sumnja se da su oni danas planirali da izvršie terorističke napade tokom proslave nove godine. Prema saopćenju policije, prilikom akcije su pronađene i ručno izrađene bombe te drugo oružje.

Policija je saopćila da su u raciji otkriveni i papiri koji 19 uhapšenih povezuju sa PKK-om.

U sedam distrikta u kojim je uveden policijski sat dan je prošao uglavnom bez incidenata, a za sigurnost se brinulo gotovo 200.000 policajaca i žandara.

Turska policija je u jednom manjem gradu privela 15 osoba, dok su u gradu Adanu korišteni vodeni topovi i suzavac.

Otkazan gradski derbi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da je potpuno jasno šta stoji iza patnji kroz koje prolazi turski narod. “To su prljave kalkulacije”, poručio je on.

Erdogan je naglasio da nije važno koja teroristička organizacija stoji iza napada, već da je cilj da se Turska satjera u ćošak.

Kako je rekao, Turska neće odustati od svojih vizija i ciljeva, a ta zemlja će iskorijeniti terorizam.

Turske vlasti su danas otkazale nogometni meč između dva najveća istanbulska tima, Galatasaraya i Fenerbahcea, nakon sigurnosne procjene.

Iz Ureda guvernera Istanbula saopćeno je da je utakmica otkazana nakon dobijenih ozbiljnih obavještajnih podataka, ali bez preciziranja o vrsti prijetnje, prenosi AP.

U subotu je bombaš-samoubica u prometnoj ulici Istiklal usmrtio četiri osobe, a 36 ranio. Policija je saopćila da je otkriveno da je napadač turski državljanin Mehmet Ozturk, za kojeg se smatra da je povezan sa grupom Islamska država Irak i Levant.

Policija istražuje da li je on samostalno organizirao napad u centru Istanbula, ili je još ljudi bilo uključeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije