Papa: Ne okrećite leđa izbjeglicama

Papa je odstupio od pripremljene homilije kako bi pozvao sve ljude da ne okreću leđa izbjeglicama (Reuters)

Papa Franjo, poglavar 1,2 milijarde rimokatolika, kritizirao je na Cvjetnicu, nedjelju Isusove muke, one koji peru ruke od sudbine očajnih izbjeglica.

Papa je odstupio od pripremljene homilije kako bi pozvao sve ljude da ne okreću leđa izbjeglicama.

Nakon govora o dijelu Evanđelja u kojemu se opisuje kako je Isusu uskraćen pravedan sud i kako je bio prepušten svojoj sudbini, Franjo je dodao, odstupajući od pripremljenog teksta: “Mislim na tolike druge ljude, tolike ljude na rubu društva, tolike tražitelje azila i tolike izbjeglice. A toliki su koji ne žele preuzeti odgovornost za njihovu sudbinu.”

Više od milion izbjeglica

Više od 1,1 milijun izbjeglica i migranata bježeći od rata i neimaštine ušlo je 2015. u Europsku uniju i njihov se priljev nastavlja, zbog čega su zemlje zatvorile glavni migracijski koridor preko Balkana i svoje granice, pa su deseci tisuća izbjeglica i migranata zapeli u Grčkoj.

Papa Franjo je blagoslovio palmine i maslinove grančice na Trgu svetoga Petra na misi na kojoj su se deseci tisuća ljudi spomenuli Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, tjedan prije nego se mnoštvo okrenulo protiv njega i prije nego su ga razapeli.

Nedjelja Isusove muke označava početak Velikog tjedna, najbogatijeg tjedna u katoličkom liturgijskom rasporedu.

Na Veliki četvrtak, dan Isusove posljednje večere, papa će na obredu oprati i poljubiti noge 12 osoba, kao znak Kristova čina poniznosti prema učenicima, noć prije njegove smrti.

Na Veliki petak će predvoditi dva obreda, među kojima i Križni put sa svijećama u rimskom Koloseju.

U subotu navečer će predvoditi Uskrsno bdjenje, a na sam Uskrs će uputiti poruku Urbi et orbi, koju upućuje dvaput na godinu, uz blagoslov i poruku sa središnjeg balkona na Bazilici svetoga Petra.

Izvor: Agencije