Kuba: Nada i skepsa uoči Obamine posjete

Barack Obama će postati prvi aktivni predsjednik koji je u poslednjih 90 godina posjetio Kubu. Mnogi na to gledaju kao na veliki korak prema normalizaciji bilateralnih odnosa.

Postavlja se pitanje kakav će utjecaj, osim diplomatskog, imati ovaj posjet Havani.

Dio ljudi na Kubi ima dovoljno godina da poznaju i kapitalizam i socijalizam. Ipak, kako kažu neki od njih, nisu vjerovali da će doživjeti posjet nekog američkog predsjednika Kubi.

“Nisam mogao ni zamisliti da će se to dogoditi, a imam 85 godina”, kaže Paco Mariscal, stanovnik Havane.

I dok se Havana priprema za posjet predsjednika Baracka Obame, mnogi Kubanci imaju velika očekivanja.

“Ovo označava promjenu, nešto što će Kubancima otvoriti mogućnosti. Možda Obami prodam i neku svoju sliku”, kaže jedan muškarac.

Strah zagriženih komunista

Chucho Valdez je kubanski pijanist koji je osvojio pet Grammyja. Misli da bi ovaj posjet mogao doprinijeti normalizaciji odnosa. Godine 2002. njemu nije bila odobrena viza za ulazak u SAD na dodjelu Grammyja.

“Bilo bi bolje da je do ovoga došlo i ranije, ali kako kažu – za dobre stvari nikad nije kasno”, kaže Valdez.

Većina Kubanaca i Vlada nadaju se pozitivnim ekonomskim posljedicama novouspostavljenih odnosa. Na Obaminu odluku da uoči posjeta dodatno umanji restrikcije Kubi, ovdje se gleda kao na važan poklon.

“Proces mora biti ubrzan jer ne znamo tko će biti novi predsjednik SAD-a. Obami je ostalo još dva do tri mjeseca da iscrpi sve svoje mogućnosti u smjeru ukidanja svih ekonomskih sankcija Kubi. To bi imalo velikog utjecaja”, objašnjava ekonomist Omar Everleny.

Neki zagriženi komunisti smatraju da bi taj utjecaj mogao biti prevelik.

“Vojna oprema u Muzeju revolucije podsjetnik je na Hladni rat. Ali postoje oni koji misle da Kubi i dalje prijeti opasnost, ovog puta od američke ekonomske invazije. Oni sumnjaju da je konačni cilj promjena političkog sustava u državi. U tom kontekstu, za njih posjet predsjednika Obame predstavlja trojanskog konja”, izvještava reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera