Sirijac na granici: Štrajkujem glađu zbog svoje djece

Pedesettrogodišnji Nazim Mahallumi, izbjeglica iz oblasti Hasaka u Siriji, počeo je štrajk glađu na grčko-makedonskoj granici.

U kampu u Idomeniju je sa troje djece. Krije od njih da im je majka oboljela od raka. Ona ih čeka u Njemačkoj, ali zbog zatvorenih granica ne mogu do nje.

„Prije događaja u Siriji živio sam u miru i sigurnosti. Mogli smo slobodno raditi. Kada je počeo rat, nastupili su glad i problemi, ubistva i teroristički napadi. Bili smo primorani da odemo. Moja supruga je u septembru otišla u Njemačku gdje su joj ustanovili tešku bolest. Želja joj je da vidi djecu po svaku cijenu. Sudbina je htjela da dođem s djecom na ovu granicu koja je zatvorena“, rekao je Mahallumi za Al Jazeeru.

Na makedonskoj granici se nalazi već dvanaest dana, a najveći problem je otežan pristup hrani. Očekivao je dobar odnos i nije se nadao da će granice biti zatvorene.

„Počeo sam štrajk glađu iz solidarnosti sa ljudima koji se nalaze ovdje i zbog svoje djece. Radim to kako bi nam otvorili granice i kako bih svoju djecu spojio s majkom. Nastavit ću ovo dokle mi Bog odredi“, kaže on.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera