Sporazum Srbije i Rusije još na čekanju

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u dvodnevnoj je posjeti Moskvi. Iako je najavljeno da pri susretu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom neće biti potpisana nikakva dokumenta, očekuje se da jedna od tema bude i sporazum o diplomatskom imunitetu osoblja u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, kakav je omogućen snagama NATO-a u Srbiji.

Potpisivanje je najavljivano, pa odlagano dva puta. Niko ne zna šta tačno sadrži.

Ipak, sporazum Srbije i Rusije, trebalo bi, navodno, zaposlenima u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu garantirati isto ono što i snagama NATO-a na teritoriji Srbije – diplomatski imunitet i slobodu kretanja.

Iako posjeta predsjednika Srbije Moskvi još jednom pokreće tu temu, izvjesno je da je ponovo, ako je namjera i postojala, stavljena na čekanje.  

“Mi sada nažalost nemamo vladu koja bi mogla da pripremi sporazum koji je ustvari obostrano usaglašen 2014. godine, nemamo vladu koja bi mogla da odluči da taj sporazum bude potpisan. I to će morati da sačeka izbore, konstituisanje skupštine, formiranje nove vlade, a potom će nova vlada imati prilike da se izjasni o sporazumu koji se tiče centra u Nišu”, izjavio je Nikolić.

Upitna paralela

Postavljanje bilo kakve paralele između članstva u NATO-u i Evropskoj uniji s jedne, i bilateralnih odnosa sa Rusijom, sa druge strane, apsolutno ne stoji, smatraju u Centru za euroatlanske studije. Pitaju – ako je problem u diplomatskom statusu zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru, zašto se on ne premosti njihovim stavljanjem na spisak Ambasade Rusije u Srbiji.   

“Nije mi jasno kako može nešto što sebe zove humanitarni centar da traži isti status i to potpuno dve različite vrste statusa bar po informacijama koje mi imamo – čas diplomatski, a čas kao sofa-sporazumi koji su u svetu za strane jedinice u zemljama domaćinima kao što SAD u Koreji ili Koreanaca u Kazahstanu i tako ukrug. Dakle, mešaju se babe i žabe”, izjavila je direktorica Centra Jelena Milić.

U Srpsko-ruskom humanitarnom centru status NATO trupa u Srbiji nisu komentirali, ali su objasnili svoj:

“Sporazum o kome se govori predviđen je osnivačkim aktom Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz 2012. godine. On bi omogućio produktivnije i adekvatnije delovanje centra. Prema sistematizaciji, u Centru ne radi više od 14 ruskih državljana i svi pripadaju civilnim strukturama. Sporazum o pravima i imunitetima bi se odnosio samo na taj mali broj ljudi. Srpsko-ruski humanitarni centar se nikada do sada nije mešao u odluke Republike Srbije i smatra da Srbija kao suverena država samostalno donosi odluke”, navodi se u saopćenju.

Najavljenu, ali ne i potvrđenu posjetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, mediji u Srbiji navodili su kao moguć trenutak kada bi do potpisivanja sporazuma Srbije i Rusije moglo da dođe. S druge strane, nema potvrde ni da je potpis premijera Srbije, na spomenuti Sporazum, uopće izvjestan.

Izvor: Al Jazeera