Kina poziva Vatikan na konstruktivan dijalog

Papa je izrazio divljenje prema Kini i uputio najljepše želje predsjedniku Xiu i kineskom narodu ne spominjući pritom 'teške' teme (Reuters)

Kina je u srijedu priopćila da je “primijetila” intervju u kojem je papa Franjo kineskom predsjedniku Xi Jinpingu uputio čestitku u povodu lunarne Nove godine te je pozvala Vatikan da bude fleksibilniji u stvaranju uvjeta za poboljšanje odnosa.

U ovotjednom razgovoru za Asia Times, papa je izrazio divljenje prema Kini i uputio najljepše želje predsjedniku Xiu i kineskom narodu za lunarnu Novu godinu, ne spominjući pritom “teške” teme, poput stanja ljudskih prava.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang je kazao da je “primijetio relevantno izvješće”, prenosi Hina.

“Kina je uvijek bila iskrena po pitanju poboljšanja odnosa između Kine i Vatikana i učinila je na tom polju znatne napore. I dalje smo voljni započeti konstruktivan dijalog s Vatikanom na osnovu tog načela, da se nađemo na polovici puta (…) Također se nadamo da Vatikan može zauzeti fleksibilnije, pragmatično stajalište u cilju stvaranja ozračja za unaprjeđenje međusobnih veza”, kazao je Lu.

Dozvola za prelet kroz kineski zračni prostor

Vatikan, koji nema službene diplomatske odnose s Pekingom od kada je Komunistička partija preuzela vlast 1949., pokušava poboljšati odnose s Kinom i njezinom državnom Katoličkom crkvom.

Glavni kamen spoticanja između Pekinga i Vatikana je koja bi strana trebala imati posljednju riječ kod imenovanja biskupa. Druga sporna stvar je priznavanje Tajvana od strane Svete Stolice.

Dok je bio u posjetu Južnoj Koreji 2014., papa je uputio snažan poziv Kini da se okrene formalnom dijalogu koji bi bio na korist obiju strana.

Dok je putovao u Južnu Koreju, njegovom zrakoplovu je bilo dozvoljeno da prijeđe preko kineskog zračnog prostora.

Bio je to prvi takav ustupak za nekog papu.

Izvor: Agencije