Obama predstavio plan za zatvaranje Guantanama

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je Kongresu predstavio plan o zatvaranju kontroverznog zatvora Guantanamo.

On je istakao da bi kada bi zatvor i dalje ostao otvoren to kršilo američke vrijednosti.

“Jasno je da daljni rad Guantanama ne unapređuje našu državnu sigurnost”, kazao je Obama.

Plan od 475 miliona dolara

Plan za zatvaranje zatvora u Guantanamu spominje 13 mogućih američkih zatvora gdje bi se premjestili osumnjičeni za terorizam.

Plan koji je Obama predstavio koštao bi 475 miliona dolara, a djelomično bi novac bio iskorišten i za prebacivanje 91 zatvorenika, koliko ih je ostalo u Guantanamu, u druge zatvore.

“Na briefingu Bijele kuće rečeno je da će najviše zatvorenika, koji mogu biti prebačeni u druge zemlje, morati u zemlje Srednjeg istoka i zapadnu hemisferu. Po neslužbenim informacijama nijedan zatvorenik neće biti prebačen u zemlje Zapadnog balkana. Rečeno je da, ako Guantanamo ostane, će to koštati SAD 65 do 85 milijuna dolara više nego neki zatvor u toj zemlji“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Odjel za odbranu SAD-a se nada da će novi plan natjerati zakonodavce da odobre prebacivanje između 30 i 60 zatvorenika u narednom periodu.

Obama, koji o zatvaranju kaznionice u američkoj vojnoj bazi na Kubi govori od početka svog prvog mandata 2009. godine, traži da se njegovo obećanje ispuni prije napuštanja dužnosti sljedećeg januara, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis je prethodno izjavio je da administracija planira iskoristiti krajnji rok u utorak i predstaviti svoj detaljni prijedlog za zatvaranje objekta u kojem se još nalazi 91 zatvorenik.

U domovinu ili treće zemlje

Američki dužnosnici su izjavili da plan predviđa slanje dijela zatočenika u njihove domovine ili treće zemlje. 

Preostali, kojih je najvjerojatnije nekoliko desetaka, završili bi u najstrože čuvanim zatvorima u SAD-u, prenosi Hina. 

Kongres je zabranio takve transfere u SAD-u još 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije