Le Pen prijeti kćerki novom strankom

Marine La Pen je prošle godine isključila oca iz stranke (AFP)

Francuski desničarski veteran Jean-Marie Le Pen zaprijetio je svojoj kćerki Marine da će formirati rivalsku stranku ukoliko ona odbije primiti ultrakonzervativce u Nacionalni front koji je on osnovao, a koji Marine Le Pen sada predvodi.

Od kada je preuzela desničarsku, antiimigracionu stranku od oca 2011. godine, Marine je pokušala “očistiti” njen imidž i učiniti je umjerenijom, distancirajući se od antisemitizma koji je propagirao Jean-Marie Le Pen, a prošle godine ga je isključila iz stranke zato što je minimizirao strahote holokausta.

U vrijeme Jean-Marie Le Pena, Nacionalni front je bio orijentiran ka biznisu, protiv glomazne države i poreza.

Stranka je otada zauzela umjereniji stav prema protekcionizmu i socijalnoj pomoći, uglavnom pod utjecajem zamjenika Floriana Filippoa, koji je prvobitno pripadao ljevici.

Otvoreno pismo

“Pozivaju me da okupim, po mogućnostima unutar ili pored Nacionalnog fronta, sve patriote koji su vjerni našoj političkoj liniji. Ako to ne uspije, suočeni sa strašnom opasnošću u kojoj se nalazi naša domovina, mi nećemo odustati od akcije, već ćemo je preduzeti izvan Nacionalnog fronta”, naveo je Jean-Marie Le Pen u otvorenom pismu svojoj kćerki, objavljenom na njegovom blogu.

Jean-Marie Le Pen nije precizirao da li to znači da će se uključiti u predsjedničku kampanju 2017. godine, u kojoj bi, prema anketama javnog mnijenja, Marine La Pen mogla ući u drugi krug, ali ne i pobijediti.

Izvor: Agencije