Morales gubi na referendumu za novi mandat

Potpuni podaci referenduma u Boliviji očekuju se tokom dana (EPA)
Potpuni podaci referenduma u Boliviji očekuju se tokom dana (EPA)

Bolivijski predsjednik Evo Morales prema prvim podacima gubi na referendumu o ustavnim promjenama koje bi mu omogućile još jedan mandat.

Morales, kojem je ovo treći predsjednički mandat, želi promijeniti Ustav, što bi mu omogućilo da se kandidira za reizbor 2019. i eventualno ostane na vlasti do 2025. godine.

Protiv izmjena je 67 posto glasača, a za izmjene je njih 33 posto, prvi su rezultati referenduma, koje Izborna komisija zasniva na 3,6 posto prebrojanih glasačkih listića.

Istovremeno, Ipsosova izlazna anketa pokazuje da je protiv izmjena 52,3 posto, a za izmjene 47,7 posto, dok je prema Morijevoj anketi 51 posto za, a 49 posto protiv izmjena.

Potpuniji podaci očekuju se danas tokom dana.

‘Mrtva utrka’

Potvrdi li Moralesov poraz i konačan rezultat referenduma, to će biti još jedan udarac za južnoamerički ljevičarski pokret, koji je širom kontinenta pretrpio niz izbornih poraza.

Potpredsjednik Alvaro Garcia Linera bio je u nedjelju navečer ustrajan u svojoj procjeni da je riječ o mrtvoj utrci i da bi se rezultat mogao preokrenuti. “Moguće je da će se suze radosnice kod nekih opozicijskih političara do jutra pretvoriti u suze očajanja”, rekao je Alvaro Garcia Linera.

Morales je zaslužan za smanjenje siromaštva u jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, podsjećaju agencije. Za predsjednika je ponovno izabran 2014. ali sve više kritičara optužuje njegovu Vladu za korupciju i autoritarnu vladavinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Bolivijski predsjednik Evo Morales obilježio je rekordnih deset godina na čelu te zemlje obraćanjem naciji koje je trajalo šest sati. Sljedećeg mjeseca, stanovnici Bolivije izlaze na referendum na kojem će odlučivati da li će mu dopustiti kandidiranje za četvrti mandat. Mnogi se protive toj ideji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO