EU i Britanija u pokušaju dogovora o Brexitu

Pod pritiskom euroskeptika, David Cameron je obećao referendum o ostanku ili odlasku Velike Britanije zemlje iz Unije (Reuters)

Europski čelnici okupit će se na dvodnevnom summitu kako bi pokušali postignuti dogovor između Europske unije i Londona oko zahtjeva britanske vlade kako bi se izbjegao “Brexit”, izlazak Velike Britanije iz članstva Unije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je uoči tog susreta, koji počinje danas, kako “nema nikakvog jamstva” da će doći do dogovora, unatoč rastućem optimizmu da je sporazum na vidiku.

“Nakon konzultacija moram iskreno reći: još uvijek nema jamstva da ćemo postići sporazum. Razilazimo se u nekim političkim pitanjima i potpuno sam svjestan da će biti teško premostiti ih. Stoga vas sve pozivam da ostanete konstruktivni”, napisao je Tusk u pismu čelnicima Unije koji će pokušati postići dogovor s Londonom.

Velika Britanija je postavila četiri zahtjeva za svoj ostanak u zajednici 28 zemalja: ne diskriminirati zemlje nečlanice eurozone, staviti naglasak na konkurentnost, obnoviti suverenitet zemlje (primjerice, uvođenjem prava nacionalnih parlamenata na veto) i ograničiti socijalna davanja migrantima iz drugih zemalja članica Unije, osobito iz istočne i srednje Europe.

Referendum sredinom godine

Britanski premijer David Cameron bi htio uvesti četverogodišnji moratorij prije svake isplate socijalne pomoći migrantima iz EU-a koji dolaze raditi u Veliku Britaniju, ali se taj zahtjev, ocijenjen diskriminirajućim, kosi sa slobodom kretanja robe i ljudi, jednim od temeljnih načela Unije.

London se nada da bi se konačan dogovor mogao postići na predstojećem summitu, što bi mu omogućilo da već u lipnju provede referendum.

Sve više rastu bojazni, piše Reuters, da bi Britanci mogli izglasati izlazak svoje zemlje iz Unije, destabilizirajući je politički i gospodarski, a u najgorem slučaju bi se mogla početi raspadati.

Tusk je u pismu također napisao da će summit biti “ključni trenutak za jedinstvo Unije”, upozorivši da bi to “bio poraz ne samo za Veliku Britaniju i EU, već bi to bila geopolitička pobjeda onih koji EU pokušavaju podijeliti”.

Da bi mogući izlazak Britanaca iz bloka 28-orice bio “tragičan gubitak za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i za sve Europljane”, slaže se i talijanski premijer Matteo Renzi, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da je u “nacionalnom interesu” Njemačke da se Brexit izbjegne.

Merkel je prethodno podržala zahtjeve za Cameronove reforme.

“Kao i David Cameron, smatram da je potrebno da mi u sklopu EU učinimo više u pogledu konkurentnosti, transparentnosti i birokracije”, naglasila je Merkel pred zastupnicima u Bundestagu.

 

“Ne radi sa se samo o interesima Britanaca, dapače, brojne točke su opravdane i razumljive čak i u pogledu spornih ograničenja socijalnih davanja za unutareuropske migrante”, inzistirala je.

“Očito je da svaka zemlja članica mora moći štititi svoj socijalni sustav”, ocijenila je Merkel, ponavljajući Cameronov argument za traženje rezova u socijalnim davanjima.

Taj zahtjev je izazvao pobunu u istočnoj i središnjoj Europi, čije stotine tisuća državljana žive u Velikoj Britaniji i mogu koristiti tu pomoć čim potpišu ugovor o radu. Te zemlje žele da se ta mjera ne primjenjuje retroaktivno.

Pod pritiskom euroskeptika David Cameron je obećao referendum o ostanku ili odlasku svoje zemlje iz Europske unije, uz opasnost da izazove novu veliku krizu u trenutku kada je kontinent uzdrman neviđenom izbjegličkom krizom.

Izvor: Agencije