Italija, novo odredište izbjegličke rute

Neke izbjeglice iz Afganistana, utočište su potražile u Italiji, nakon što u Njemačkoj nisu uspjele dobiti azil. Zvanični Berlin za sada je prihvatio najveći broj izbjeglica, ali je pooštrio kontrole na granicama.

Izbjeglice su donedavno u potpunosti zaobilazile sjeverni dio Italije, na putu prema sjeveru, prelazili su slovenske planine.

Ipak, sada veliki broj njih nastoji dokazati kako mogu biti od koristi italijanskoj državi.

Dok čekaju na odobravanje azila, u prihvatnom centru volonteri ih uče italijanski jezik.

Neki od prispjelih već su pokušali otići u obećanu zemlju Njemačku, ali bez uspjeha. Vratili su se na jug, u Italiju.

„Bio sam u Njemačkoj. Sve su nas primili. Bilo nas je 300-tinjak. Dali su nam hranu i sve što nam je trebalo. Ipak, oni su tamo preopterećeni. Mjesec dana niko nas nije obišao“, rekao je Multan Wadoud, izbjeglica iz Afganistana.

Opći je stav da izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana imaju prednost prilikom dobijanja azila. 

“Od Afganistanaca i Pakistanaca smo saznali da su neki od njih pokušali dobiti azil u Njemačkoj. Saznali su da izbjeglice iz Sirije imaju prednost. Čini se da je to razlog zbog kojeg sve veći broj njih u Sloveniji skreće lijevo, umjesto da nastavi put na sjever. Odlučili su da potraže azil u Italiji“, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Više izbjeglica nego mještana

U nekim izbjegličkim centrima ima više stanovnika nego mještana u lokalnim selima. Humanitarne organizacije se zalažu za razmještanje izbjeglica širom zemlje. Kažu da će to olakšati integraciju i smiriti lokalno stanovništvo.

„Tako će se bolje integrirati, naučiti jezik, upoznati se s lokalnim podnebljem u kojem će živjeti“, navodi Fabrizio Foschini, humanitarni radnik.

Udruženja poput “Ljekara bez granica” postepeno povećavaju svoje prisustvo.

Izbjeglice prijateljima preko Facebooka daju savjete.

U Italiji se azil dobija za četiri mjeseca, čak ni Nijemci nisu toliko efikasni.

„Policija će ih pozvati na medicinski pregled, nakon čega će imati mogućnost da formaliziraju zahtjev za azil“, kazao je Yannick Julliot, Ljekari bez granica.

Dolazi proljeće i Italija bi se mogla suočiti sa novim valom izbjeglica koje dolaze s juga, preko Sredozemnog mora, ali i sa sjevera, s Balkana. Novi priliv ljudi dodatno će pojačati pritisak.

Izvor: Al Jazeera