Brod Modern Express na putu prema luci

Dosadašnji pokušaji da se brod dovuče do obale remorkerom nisu uspjeli uglavnom zbog loših vremenskih uvjeta (EPA)

Teretni brod Modern Express, koji je nagnut i bez posade danima plutao uz zapadnu obalu Francuske, uspješno je privezan za tegljač i na putu je prema luci, objavile su francuske vlasti.

Četiri stručnjaka helikopetrom su oko 7:30 sati prebačena na 164 metara dug brod koji su kablovima uspjeli povezati s dva tegljača.

Španjolski tegljač Centaurus ga je uspješno okrenuo pramcem prema pučini i počeo odvlačiti prema luci, najvjerojatnije na sjeveru Španjolske.

Konvoj se kreće prema zapadu brzinom od 5,4 kilometara na sat, rekao je glasnogovornik mornaričke policijske uprave.

Povoljni vremenski uvjeti za početak operacije

Jutros je kod jugozapadne obale Francuske počela posljednja operacija spašavanja teretnog broda Modern Express koji se sedmi dan, nagnut pod kutem od 50 stupnjeva, pokušavao približiti francuskoj obali između Bordeauxa i Biarritza.

Brod dugačak 164 metra registriran u Panami, koji prevozi 3.600 tona drvne građe i strojeva za kopanje i blizu 300 tona goriva, počeo se naginjati prošlog utorka nakon čega je uputio poziv u pomoć, a 22 člana posade spašena su helikopterom.

Modern Express, izgrađen 2001. kojim upravlja European RoRo Line, bio je na putu iz Gabona u Africi za luku Le Havre u Francuskoj.

Emanuel de Oliveira iz Atlantske pomorske prefekture rekao je ranije da je “nemoguće uspraviti brod”, kako je prenio BBC. U prefekturi su objasnili da je vjetar u ponedjeljak oslabio i da su uvjeti povoljni za operaciju.

Prijetila opasnost od udara

Dosadašnji pokušaji da se brod iz Gaskonjskog zaljeva užetom dovuče do obale tegljačem nisu uspjeli i to uglavnom zbog loših vremenskih uvjeta i nemirnog mora.

Strahovalo se da će, ukoliko ni današnja operacija ne uspije, brod u noći između ponedjeljka i utorka udariti u jugozapadnu obalu Francuske.

Brod se u trenutku početka operacije nalazio 50 kilometara od obale.

Francuski list Sud-West prenio je da će, ukoliko brod udari u obalu, biti uvedene hitne mjere kako bi se sakupilo i uklonilo prosuto gorivo.

Godine 2002. naftni tanker “Prestige” nasukao se na obalu sjeverne Španjolske, nakon čega se izlilo 50.000 tona nafte koja je zagadila tisuće kilometara obale.

Izvor: Agencije