Mediji: Kini potrebno više nuklearnog oružja zbog Trumpa

Kina je 2015. godine izdvojila 214 milijardi dolara za odbranu i ona je druga zemlja u svijetu po tim izdacima (EPA)

Kina bi “značajno” trebalo da poveća odbrambene troškove i proizvodi više nuklearnog oružja nakon što su Sjedinjene Američke Države izabrale Donalda Trumpa za predsjednika, ocijenio je Global Times, kineski list blizak vlastima.

“Peking bi trebalo da proizvodi više strateškog nuklearnog oružja i ubrza raspoređivanje interkontinentalnih balističkih raketa DF-41” kako bi se Kina zaštitila od eventualnog “neprihvatljivog ponašanja” Donalda Trumpa prema kineskim interesima, prenio je list.

Kina je 2015. godine izdvojila 214 milijardi dolara za odbranu i ona je druga zemlja u svijetu po tim izdacima, ali opet daleko iza Sjedinjenih Američkih Država, koje su prošle godine izdvojile 595 milijardi dolara.

Trump je u utorak obećao da će izdvojiti još više novca, prenosi Beta.

Nuklearne bojeve glave

DF-41, koji je u fazi testiranja, može da nosi nekoliko nuklearnih bojevih glava. Ima domet do 12.000 kilometara, čime bi ta raketa mogla da dosegne SAD, naveli su stručnjaci.

Trump je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalnu konkurenciju američkim kompanijama.

Novoizabrani američki predsjednik je dodatno na meti kritika Pekinga nakon što je nedavno imao telefonski razgovor s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

Tajvan se faktički odvojio od Kine po završetku građanskog rata 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang, ali ga Peking i dalje smatra dijelom kineske teritorije.

Bijela kuća je poslije tog razgovora saopćila da SAD nastavljaju da podržavaju politiku “jedne Kine” i da sa Tajvanom održavaju isključivo ekonomske odnose.

Izvor: Agencije