Mediji: Kina raspoređuje vojsku na granici s Indijom

Kineske jedinice navodno su postavile borbene avione Jian-11 i Jian-10, kao i letjelicu za rano upozoravanje Kongjing-500 (Reuters)

Kineska vojska postavlja rakete i mlažnjake na granici s Indijom, tvrdi Kanwa Asian Defense, portal specijaliziran za vojna pitanja s područja Azije, sa sjedištem u Kanadi.

Prema navodima u izvještaju ove internetske stranice, oružja su postavljena u područjima Tibeta i zapadne regije Xinjiang uz sisteme kontrole i ranog upozoravanja.

Kanwa je citirao izvor iz Indijske ratne avijacije, koji je naveo kako su kineske jedinice postavile borbene avione Jian-11 i Jian-10, kao i letjelicu za rano upozoravanje Kongjing-500.

Navodi se kako je prvi spomenuti borbeni avion poznat i kao Shenyang J-11 te kako se radi o mlažnjaku koji je Kina proizvela 1998. godine.

Avion je izgrađen kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije, kao što su McDonnel Douglas F-15 Eagle i Eurofighter Typhoon.

Jačanje spremnosti

Drugi borbeni avion, poznat i kao Chengdu J-10, laki je lovac-mlažnjak, dok KJ-500 može biti opremljen sistemom ranog upozoravanja.

Navodi se kako je u gradu Korla u Xinjiangu Kina, navodno, postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a kako je u gradu Hotanu, na sjeverozapadu Xinjianga, postavila J-10 i strateški bombarder H-6K.

U izvještaju je iznesena tvrdnja neimenovanih izvora kako je vojska podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori.

Osnivač Kanwe Andrei Chang izjavio je da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada.

Izvor: Agencije