Snowden: ‘Bivši šef CIA-e otkrio je više od mene’

Odbjegli bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost dobio je azil u Rusiji (Reuters)

Američki uzbunjivač Edward Snowden izjavio je da je bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) David Petraeus otkrio “mnogo povjerljivije” informacije nego on, a da je za to dobio minimalnu kaznu.

Snowden, odbjegli bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je dobio azil u Rusiji, rekao je u intervjuu za Yahoo! News da je povjerljive podatke otkrio javnosti zbog njenog dobra, dok je Petraeus podijelio te podatke sa biografom i suprugom iz lične koristi, prenosi AP.

On je ocijenio da je to dokaz da pravosudni sistem u SAD-u favorizira ljude koji imaju veze s vladom ili su bogati.

Petraeus je podnio ostavku u novembru 2012, kada je priznao vezu s Paulom Broadwell, bivšom oficirkom Američke vojske i koautoricom Petraeusove biografije.

Kazna od 100.000 dolara

S njom je imao ljubavnu aferu, zbog koje je bivši direktor CIA-e dao ostavku, otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni sistem CIA-e, a koja je uključivala i Petraeusovu elektronsku poštu.

Istraga je dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petraeus u ljubavnoj vezi sa Broadwell.

Ministar pravosuđa Eric Holder također je izjavio da ta afera nikada nije predstavljala prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Predsjednik Barack Obama rekao je da nije vidio dokaz o širenju tajnih informacija koje bi imale negativne posljedice za nacionalnu sigurnost.

U aprilu prošle godine Petraeus je dobio dvogodišnji uvjetni period i kaznu od 100.000 dolara.

Izvor: Agencije