Ljubavne poruke na ruševinama Halepa

Priča o 'Salehu i Marwi' postala je tema o kojoj razgovaraju hiljade korisnika društvenih mreža

Piše: Mohammed Knas

„Za onu koja je dijelila sa mnom sudbinu pod opsadom – volim te“, riječi su poruke na zidu koju je napisao tek oženjeni mladić svojoj supruzi u porušenom Halepu, želeći time obilježiti trenutak rastanka s gradom.

Dvadesetpetogodišnji Saleh, fotoreporter i diplomant Instituta za kompjutersku tehnologiju kaže: „Tražio sam djevojku za ulogu u filmu, kojeg sam imao namjeru snimati u Halepu, o patnjama stanovnika pod opsadom, i tada sam upoznao Marwah (20 godina). Ona je istovremeno postala junakinja filma i moj životni saputnik.“

Dodaje: „Usred opsade i samo dan nakon prvog upada snaga sirijskog režima i njemu lojalnih milicija u četvrti Halepa pod kontrolom sirijske opozicije, Marwah i ja smo obznanili naš brak; uprkos strahu koji se uvukao u živote oko 250 hiljada ljudi pod opsadom.“

Prošlo je svega nekoliko dana od njihovog vjenčanja kada je ovaj mladi bračni par bio primoran bježati iz četvrti u četvrt, sve dok sirijski režim i njegove milicije nisu stegle obruč oko preostala četiri kvarta ovog djela grada. Tada je Salah uzeo oružje u svoje ruke kako bi branio sebe i svoju suprugu od sigurne smrti koja im je prijetila. Međutim, dogovor koji je postignut između sirijskog režima i opozicije o izlasku civila, u najvećoj operaciji evakuacije stanovnika još od početka sirijske revolucije, nije ostavljao mogućnost za borbu, stoga je napuštanje grada bila jedina opcija.

Junaci društvenih mreža

Samo nekoliko sati prije nego su izašli iz grada, Saleh je odlučio da ostavi uspomenu svojoj mladoj supruzi na zidu u četvrti Al-Ansari gdje je napisao „Za onu koja je dijelila sa mnom sudbinu pod opsadom – volim te“. Fotografija ovog natpisa na zidu brzo se raširila društvenim mrežama. Njegova supruga je odgovorila drugim natpisom: „Vraćamo se, voljeni grade“.

Saleh za Al Jazeeru kaže: „Nisam očekivao da će naša fotografija ispred tih natpisa zadobiti takvu pažnju na društvenim mrežama. Fotografija je razljutila i snage sirijskog režima; čak su se i oni fotografirali ispred istog zida nama u inat.“     

Priča o ‘Salehu i Marwi’ postala je tema o kojoj razgovaraju hiljade korisnika društvenih mreža. Mnogi se pitaju o sudbini ovog mladog bračnog para: gdje su završili i šta se desilo s njima nakon što su izašli iz okupiranog Halepa. Kakav je njihov život nakon te fotografije i traga kojeg su ostavili za sobom kao znak ljubavi i života u ovom gradu, unatoč neprestanim divljačkim napadima sirijskog režima koji je držao četvrti istočnog Halepa pod opsadom?  

Saleh i Marwa prebacuju se preko sela i gradova pod kontrolom sirijske opozicije u Idlibu sa svojim prijateljima i poznanicima. Nedostaju im osnovni uvjeti za život, što je slučaj i sa hiljadama stanovnika Halepa koji su završili u nasumičnim i neuvjetnim kampovima izgrađenim na brzinu na periferiji južnog i zapadnog Halepa. Tu žive u veoma teškim humanitarnim uvjetima, poput ostalih stanovnika koji su napustili grad. Situaciju dodatno otežavaju i teški vremenski uvjeti.

Izvor: Al Jazeera