Kina vratila podvodni dron SAD-u

Brod Kineske mornarice vratio je dron u blizini mjesta gdje je oduzet (EPA)

Kina je vratila podvodni dron koji je brod Kineske mornarice “nezakonito zaplijenio” prošle sedmice u Južnokineskom moru, što je izazvalo spor između globalnih velesila.

Predaja drona SAD-u izvršena je bez problema poslije “prijateljskih konsultacija između obje strane”, navodi se u kratkom saopćenju kineskog Ministarstva odbrane na njihovom zvaničnom sajtu.  

Dron je poznat kao bespilotno podvodno vozilo korišteno za testiranje slanosti vode i temperature kako bi se mapirale podvodne rute, rekao je američki dužnosnik, dodajući da je ga je Kina oduzela u međunarodnim vodama zaliva Subic prošle sedmice.

Brod Kineske mornarice vratio je dron u blizni mjesta gdje je oduzet ranije, rekao je portparol Pentagona Peter Cook.

Kina se protivi američkom prisustvu

Kina je rekla da je oduzela dron jer je predstavljao sigurnosnu opasnost za druga plovila. Također, Kina se snažno protivi američkom prisustvu u Južnokineskom moru i traži od Washingtona da zaustavi aktivnosti i izviđanje.

Nakon što je Peking najavio Washingtonu da će vratiti dron, novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump reagirao je na Twitteru: “Trebamo reći Kini da ne želimo nazad dron koji su ukrali – neka ga zadrže!”

Oduzimanje drona dolazi u trenutku porasta napetosti u Južnokineskom moru, gdje je Kina izgradila vještačke otoke.

Kina tvrdi da polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke za koje i drugi tvrde da polažu pravo na njih.

Nove satelitske slike objavljene prošle sedmice pokazuju da je Kina instalirala nešto nalik velikom protivzračnom oružju na sedam otoka.

Izvor: Agencije