Eksplozije u Istanbulu: 38 mrtvih, 166 ranjenih

Naoružana kurdska grupa “Jastebovi slobode Kurdistana” (TAK) preuzela je odgovornost za eksplozije u Istanbulu, u kojima je ubijeno 38 osoba i ranjeno 166.

Ta grupa, koja se odcijepila od Radničke partije Kurdistana (PKK) je na svojoj internetskoj stranici objavila da preuzima odgovornost za taj napad, javio je Reuters.

Oni su preuzeli odgovornost i za druge smrtonosne napade u Turskoj tokom ove godine.

Uhapšeno je deset ljudi osumnjičenih za organizovanje napada.

Eksplozije su odjeknule u blizini Vodafone arene, stadiona nogometnog kluba Bešiktaš, dva sata poslije okončanja utakmice.

Turska TV stanica NTV je navela da je u pitanju eksplozija automobila-bombe i da je meta bio autobus sa pripadnicima policije za razbijanje demonstracija, prenosi Reuters.

Turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan izjavio je da je eksplozija u centru Istanbula bila teroristički napad.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je napad izvršen automobil-bombom, javlja agencija Anadolija.

Prema njegovim riječima, napad se dogodio nakon što su se razišli navijači Bursaspora u blizini mjesta gdje su nalazile jedinice specijalne policije koje su radile na osiguranju događaja.

 

Veliki broj policajaca osigurava to mjesto, dok vozila hitne pomoći prevoze ranjene u bolnice. Za sada ni jedna organizacija nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Na mjesto eksplozije upućena su ambulantna i vatrogasna vozila, a policija je obustavila saobraćaj oko stadiona, prenijele su agencije.

Turske TV stanice su objavile snimke na kojima se vidi požar ispred stadiona.

Izvor: Al Jazeera i agencije