Hollande se neće ponovo kandidirati za predsjednika

Francois Hollande kaže da je sagledao svoje šanse da dobije širu podršku u stranci, koja ostaje podijeljena u vezi sa dometom njegove politike (Reuters)

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u četvrtak da se neće ponovo kandidirati na taj položaj zato što, kako je objasnio, želi pružiti svojim socijalistima šansu da pobijede “protiv konzervativizma i ekstremizma”.

“Odlučio sam da ne budem kandidat. U narednim mjesecima moja jedina dužnost bit će da nastavim voditi zemlju”, rekao je on.

Hollande je naveo da je racionalno sagledao svoje šanse da dobije širu podršku u stranci, koja ostaje podijeljena u vezi sa dometom njegove politike.

“Danas sam svjestan rizika koji bi takav potez imao ako ne dobije širu podršku”, kazao je on u televizijskom obraćanju, prenosi AP.

Ovaj povod Hollande je iskoristio i da sumira svoja dostignuća od preuzimanja dužnosti 2012. godine.

Najnepopularniji predsjednik

Kako navodi Reuters, taj iznenadni Hollandeov potez ostavlja mogućnost da se neko drugi iz Socijalističke partije kandidira za šefa države, a, prema navodima agencija, to bi mogao biti aktualni premijer Manuel Valls.

Ovo je prvi put poslije više decenija da se aktuelni francuski predsjednik ne kandidira za reizbor.

Prema anketama javnog mnijenja, Hollande je najnepopularniji predsjednik ikada.

Sva istraživanja predviđaju da ni Hollande, a ni neki drugi socijalistički kandidat neće proći prvi krug izbora, već da će se odlučujuća bitka u drugom krugu voditi između republikanskog kandidata Francoisa Fillona i liderke krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, navodi Reuters.

Predsjednički izbori u Francuskoj bit će održani iduće godine.

Izvor: Agencije