Turska zabranila emitovanje sadržaja o eksploziji

Glavna opoziciona Republikanska narodna stranka kaže da je riječ o 'novom državnom udaru' (Reuters)
Glavna opoziciona Republikanska narodna stranka kaže da je riječ o 'novom državnom udaru' (Reuters)

Turske vlasti zabranile su emitovanje sadržaja u vezi s eksplozijom u Diyarbakiru, koja se desila nakon hapšenja zastupnika prokurdske stranke, a pristup socijalnim mrežama u ovoj zemlji je trenutno onemogućen. 

Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK), u skladu s odredbom Vlade Republike Turske, donijelo je privremenu mjeru zabrane emitovanja sadržaja u vezi s eksplozijom u naselju Baglar u Diyarbakiru, na jugoistoku zemlje, u kojoj je poginulo nekoliko osoba, a veliki broj je ranjen, javlja državna agencija Anadolija.

Turske vlasti su, također, blokirale socijalne medije, uključujući i Twitter i WhatsApp, saopćila je grupa Turkey Blocks koja se bavi praćenjem interneta, prenosi Reuters. 

Eksplozija u Diyarbakiru, gdje većinom žive Kurdi, desila se jutros u blizini zgrade policije, a turske vlasti tvrde da je riječ o napadu atutomobilom bombom, koji su izveli pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK). 

‘Novi državni udar’

Incident se desio nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sjedištu prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) u Ankari i uhapsila 11 zastupnika, među kojima i lidera Selahattina Demirtasa, koga svjetski mediji nazivaju “Kurdski Obama”.

Glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) saopćila je da je hapšenje lidera prokurdske Narodne demokratske partije i njihovih zastupnika “novi državni udar”.

Zastupnici ljevičarskog CHP-a Sezgin Tanrikulu i Ali Seker prvi su oštro reagovali na hapšenje zastupnika i kolega iz skupštinskih klupa.

Seker je rekao da je ovo novi “udarac” Turskoj, dok je Tanrikulu poručio da je vlast izvela novi državni udar čiji je cilj dodatna podjela zemlje.

“Parlament je još jednom bombardovan”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Ured državnog tužitelja u ovom gradu na jugoistoku Turske saopćio je da je gradonačelnica Gultan Kisanak uhapšena zbog sumnje da je članica Radničke partije Kurdistana.

26 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO