Amnesty International se vraća u Moskvu

Gradska vlast u Moskvi zapečatila je ranje ured Amnestyja (EPA)

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International moći će se vratiti u svoju kancelariju u Moskvi iz koje je izbačena zbog, kako tvrde moskovske vlasti, neplaćanja zakupa, saopštio je Ruski savjet za ljudska prava.

Predsjednik Savjeta Mihail Fedotov rekao je Reutersu da je razgovarao o tom slučaju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Novac za zakup je u potpunosti isplaćen. Oni će moći da se vrate u svoju kancelariju u najskorijoj budućnosti. Putin je o tome informisan”, rekao je Fedotov.

Reuters podsjeća da je iz kancelarije u Moskvi izbačena organizacija koja je optužila Kremlj za kršenje ljudskih prava bombardovanjem u Siriji.

Gradska vlast u Moskvi zapečatila je u noći između utorka i srijede kancelariju Amnesty Internationala (AI).

Direktor ruske Kancelarije AI Sergej Nikitin izjavio je da su zaposleni, kada su stigli na posao, zatekli zamijenjenu bravu, sa zalijepljenom etiketom i logom gradskih vlasti.

Prema njegovim riječima, ta organizacija je iznajmljivala te prostorije u proteklih 20 godina.

Organizacije za ljudska prava u Rusiji žalile su se prethodnih godina na pritiske, uključujući prijetnje članovima i kontroverzne zakone kojima se uređuje rad nevladinih organizacija.

Neredovan platiša

Moskovske vlasti, od kojih je AI iznajmio prostorije u centru ruske prijestolnice, tvrde da ta organizacija nije na vrijeme plaćala zakup, dok AI navodi da ima dokumenta koja potvrđuju da su uplate vršene na vrijeme.

Moskovska služba za imovinska pitanja navodi da je slala pisana upozorenja organizaciji koja je kasnila sa plaćanjem zakupa, ali da je AI “beskrupulozno ignorisao te pritužbe”, te da su zbog kršenja ugovora o zakupu prostorije zapečaćene.

U Amnestyju, s druge strane, kažu da “ta bizarna tvrdnja jednostavno nije tačna”, da nisu dobili nikakvo upozorenje i da je možda riječ o mjeri protiv civilnog društva s obzirom na to da je AI, zajedno s drugima, kritikovao ruske vlasti.

Izvor: Agencije