Fillon pobijedio na stranačkim izborima desnice

Bivši francuski premijer Francois Fillon premoćno je pobijedio u drugom krugu predizbora desnice za predsjedničke izbore sljedeće godine, a njegov je protukandidat Alain Juppe priznao poraz i najavio da će ga podržati u predsjedničkoj utrci.

Prema još nepotpunim rezultatima, Fillon je premoćno osvojio nominaciju desnice i na izborima 2017. najvjerojatnije će se sučeliti sa čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen.

Fillon je osvojio 69 posto glasova, a Juppe 31 posto.

U središtu pozornosti sada je Socijalistička stranka te pitanje hoće li aktualni predsjednik Francois Hollande odlučiti natjecati se za kandidata ljevice u predizborima svoje stranke u siječnju, nakon najava da njegov premijer Manuel Valls i sam razmatra kandidaturu.

Izborne ankete sugeriraju da nijedan ljevičarski kandidat neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora sljedećeg svibnja, ostavljajući Fillonu čistu utrku s protivnicom imigracije Le Pen.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi Fillon trebao glatko pobijediti Le Pen, premda se nedavno pokazalo kako su ankete u raskoraku s uzorcima glasanja u slučaju britanskog izlaska iz EU i pobjede Donalda Trumpa.  

Fillon (62) izbio je iz pozadine u izbornim anketama u posljednja dva tjedna. U prošlotjednome prvom krugu predizbora Republikanske stranke potukao je bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, za vrijeme čijeg mandata je obnašao dužnost premijera od 2007. do 2012. i gurnuo Juppea na drugo mjesto.

Sarkozy ga smatrao činovnikom

Agencije podsjećaju kako ga je bivši šef Nicolas Sarkozy smatrao činovnikom, a njegovi ga suparnici zvali “gospodin Nitko”.

Ipak nitko – niti suparnici, anketari ili komentatori – do prije desetak dana nisu mislili da Francois Fillon ima ikakvih izgleda osvojiti republikansku nominaciju za francuskog predsjednika.

Nakon što je premoćno osvojio nominaciju francuske desnice, Fillon je najavio da će ujediniti svoje pristaše kako bi se provele duboke reforme koje su potrebne Francuskoj, prenose agencije.

“Sada moram uvjeriti cijelu zemlju da je naš projekt jedini koji nas može pokrenuti. Moj je pristup jasan: Francuska ne može trpjeti svoj pad. Ona želi istinu i želi akciju”, rekao je vidljivo dirnuti Fillon.

Fillona je podržao i bivši predsjednik Sarkozy.

“Došao je trenutak da se naša politička obitelj mobilizira oko Francoisa Fillona kako bi se jamčile promjene koje su Francuskoj potrebne više nego ikad”, rekao je Sarkozy.

Ukidanje radnih mjesta

Francois Fillon, izgledni budući francuski predsjednik, vjerojatno je najbliže iskonskom ekonomskom i socijalnom konzervativcu među francuskom političkom elitom.

U kampanji se isticao najavama da će srezati javnu potrošnju, među ostalim i radikalnim smanjenjem broja zaposlenih u javnim službama.

Govorio je o rezanju pola milijuna radnih mjesta u pet godina, što su njegovi protukandidati odbacili kao opasnu i neprovedivu mjeru.

Analitičari su procijenili da je pobijedio na predizborima zato što je Juppe u kampanji otišao previše ulijevo, a Sarkozy previše udesno.

Analitičari i anketari su uvjereni da će se u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora iduće godine plasirati krajnja desničarka Marine Le Pen umjesto bilo kojeg kandidata trenutno vrlo nepopularnih socijalista.

Iako oprezniji nakon iznenađujućih rezultata britanskog referenduma i američkih predsjedničkih izbora, svi su uvjereni da će pobjednik republikanskih predizbora biti i francuski predsjednik.

Izvor: Agencije