Potvrđeno isključenje Le Pena iz Nacionalne fronte

Sud je ipak odlučio da Le Pen ima pravo ostati počasni predsjednik stranke (EPA)

Francuski sud potvrdio je isključenje Jean-Marie Le Pena iz krajnje desne Nacionalne fronte koju vodi njegova kći Marine zbog njegovih uvredljivih izjava o holokaustu.

Le Pen je prošle godine izbačen iz stranke koju je osnovao, jer je nekoliko puta u javnosti ponovio stajalište da su nacističke gasne komore bile tek jedan “detalj” u historiji, te stao u odbranu francuskog kolaboracionističkog Vichyjevskog režima.

Marine Le Pen optužila je 88-godišnjeg oca da je time počinio “političko samoubistvo”, distanciravši se od njega.

Ostaje počasni predsjednik

Sud je ipak odlučio da Le Pen ima pravo ostati počasni predsjednik stranke. Stranka ga prema tome mora pozivati na sastanke svojeg vodstva ili će morati platiti kaznu.

Njegov advokat to je pozdravio kao pobjedu.

Istovremeno, francuski premijer Manuel Valls izjavio je da čelnica krajnje desnice Marine Le Pen ima šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima naredne godine, potaknuta neočekivanom pobjedom Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

Uveliko se vjeruje da će Le Pen ući u drugi krug izbora 7. maja, u kome bi se mogla suočiti s kandidatom ljevice ili desnice.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši lider ekstremne desnice je kažnjen za izjavu da njemačka okupacija u Francuskoj nije bila ‘posebno nehumana’.

Published On 16 Feb 2012

Liderka NF-a traži povratak nacionalnoj valuti, ukidanje zone Schngena, vraćanje ekonomskog patriotizma i protekcionizma na granicama.

Published On 03 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO