Analize: Angela Merkel ‘liderka slobodnog svijeta’

Barack Obama, Angela Merkel, SAD, Njemačka
Analitičari: Oproštajem od Europe u Njemačkoj Obama ostavlja dojam da ondje želi predati 'štafetnu palicu' (AP)

Nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, svi pogledi su upereni u Angelu Merkel jer se očekuje da bi mogla preuzeti nove globalne zadaće, pa čak i naslov “čelnice slobodnog svijeta”.

“Kolokvijalna titula ‘lidera slobodnog svijeta’ obično se primjenjuje na predsjednika Sjedinjenih Država, pa iako joj korijeni sežu iz vremena Hladnog rata zadržala se u upotrebi do danas.

“Moram reći da je od sada lider slobodnog svijeta Angela Merkel”, ocijenio je nakon Trumpove pobjede na izborima britanski povjesničar Timothy Garton Ash, profesor na Oksfordu, u Guardianu.

Dolazeći joj u četvrtak u posjet u Berlin, u zadnjoj etapi svoje posljednje europske turneje u mandatu, Barack Obama će još više istaknuti sve veća očekivanja prema njemačkoj kancelarki koju je uoči puta nazvao “vjerojatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina”.

Predaja ‘štafetne palice’

Američki predsjednik na odlasku odlučio je da se s Europom neće oprostiti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Washingtona, nego u Njemačkoj, i time ostavlja dojam da ondje želi predati ‘štafetnu palicu’.

“Zahvaljujući izboru Donalda Trumpa, Angela Merkel je postala posljednji branitelj humanističkih vrijednosti na Zapadu”, ocijenio je New York Times.

Njemački lijevi dnevnik TAZ piše da će “kancelarkina važnost rasti jer mora očuvati jedinstvo EU-a, suprotstaviti se Putinu i Erdoganu i kontrolirati Donalda Trumpa”.

Europa i nema puno drugih čelnika koji bi mogli zamijeniti Merkel: Velika Britanija će godinama biti zaokupljena Brexitom, a Francuska i Italija su se zaplele u svoje gospodarske probleme.

U takvim okolnostima rijetki su Nijemci koji sumnjaju da se Angela Merkel neće kandidirati za četvrti mandat na parlamentarnim izborima 2017.

“S obzirom na posljedice Trumpove izborne pobjede u Europi, Angela Merkel će zacijelo ocijeniti da njezina zadaća nije gotova i da treba i dalje voditi Europu”, rekla je Daniela Schwarzer, ravnateljica Njemačkog instituta za međunarodna politička istraživanja DGAP-a.

Merkel je u čestitci Trumpu u povodu izbora bila neobično jasna podsjetivši ga na važnost demokratskih vrijednosti.

“Očekivanja koja postoje prema Njemačkoj kao zemlji koja će suzbijati protudemokratska nastojanja povijesna su odgovornost i nadam se da ćemo biti na visini tog zadatka”, izjavila je za AFP Stefani Weiss, stručnjakinja njemačke zaklade Bertelsmann.

Kancelarku slobodnog svijeta čekaju teške zadaće

Još treba vidjeti koliki će biti manevarski prostor Angele Merkel čija zemlja nije članica UN-ova Vijeća sigurnosti i koja, unatoč nedavnom slanju vojnika u Mali radi borbe s pobunjenicima i u Litvu zbog ruske prijetnje, nije sklona vojnim intervencijama.

Zbog želje Donalda Trumpa da uspostavi mirnije veze s Vladimirom Putinom, “prozapadna politika Merkel prema Rusiji koja je zbog Ukrajine usmjerena na sankcije, mogla bi doživjeti slom”, ocijenio je njemački dnevnik Die Welt.

Usto, Trumpovim dolaskom povećava se broj zemalja koje otvoreno kritiziraju njezinu velikodušnu migracijsku politiku, njezino zauzimanje za slobodnu trgovinu na međunarodnoj razini i borbu s klimatskim promjenama, što su glavne teme njezine politike.

“Zadaća Merkel sada postaje puno, puno teža”, upozorava Constanze Stelzenmueller u komentaru za Washington Post.

Izvor: Agencije